política exterior del Govern
Política 07/04/2011

Ortega congela l'obertura de l''ambaixada' catalana a Mèxic però no en tancarà cap

La vicepresidenta confirma que no tancarà cap delegació de la Generalitat, però que agruparan els diferents organismes en unes mateixes oficines

Redacció
2 min

BarcelonaMèxic haurà d'esperar. La política de contenció econòmica ha portat la Generalitat a decidir no obrir la delegació en aquest país de l'Amèrica Llatina aquest 2011, si bé no descarta fer-ho més endavant. "Ja veurem què passa en un parell d'anys", ha afirmat la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, qui ha comparegut per primera vegada aquest dijous davant la comissió d'Acció Exterior i de la Unió Europea. Això sí, el Govern mantindrà les delegacions que ja hi ha en marxa (Londres, Nova York, Buenos Aires, Brussel·les, Berlín i París). "No descartem en un futur seguir obrint delegacions", ha dit Ortega, si bé matisat que això dependria dels pressupostos dels anys següents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La de Mèxic és una delegació que va quedar pendent en l'anterior legislatura i de moment, com a mínim durant aquest 2011, haurà d'esperar. Tampoc es crearan les delegacions de la Xina i el Marroc, les quals l'anterior executiu va marcar com a estratègiques. Ortega ha defensat, però, que a la república centre-americana, "aquesta feina que de vegades encapçala la delegació es pot fer des d'ACC10, que fa un impuls a la internacionalització de les empreses i de l'economia catalana".

Enguany no hi haurà noves oficines de representació exterior, però, de cara al futur, Ortega ha afirmat que el Govern es fixa "sobretot en aquells mercats que són emergents i on l'economia catalana està ben instal·lada". Si bé les delegacions existents es mantenen, la Generalitat està aplicant una política de racionalització dels recursos i està agrupant, en unes mateixes oficines en cada país, els diferents organismes de representació catalans, com ara l'Institut Ramon Llull o ACC10.

Convocatòria d'ajuts per a les comunitats catalanes a l'exterior

Pel que fa als ajuts a les comunitats catalanes a l'exterior, el secretari general d'Afers Exteriors, Senén Florensa, ha explicat a la premsa després de la comissió que s'ha obert una convocatòria perquè aquestes entitats puguin demanar subvencions. "Abans que sigui aprovat el nou pressupost, com a excepció, hem posat en marxa ja la primera convocatòria d'ajuts de comunitats catalanes a l'exterior", ha dit Florensa, qui ha explicat que "s'està estudiant" canviar la normativa que regula les subvencions de les comunitats i crear-ne una d'específica.

stats