POLÍTICA
Política 16/06/2011

Ortega preveu aprovar "ben aviat" la nova llei de consultes populars

La vicepresidenta explica que el text "permetrà desplegar en la seva totalitat" l'article de l'Estatut que es refereix a les consultes

Agències
1 min

BarcelonaLa vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha assegurat aquest dijous que preveu aprovar "ben aviat" el nou projecte de llei de consultes populars. Al Parlament, Ortega ha assegurat que aquesta llei "permetrà desplegar en la seva totalitat" l'article de l'Estatut que es refereix a les consultes populars, que la vicepresidenta ha recordat que va ser declarat "constitucional" en la sentència sobre l'Estatut.



Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al final de l'anterior legislatura, CiU va proposar idear un nou tipus de consulta popular que, a diferència dels referèndums, no exigiria autorització estatal i que, segons els seus càlculs, permetria organitzar a Catalunya, dins d'un marc de legalitat, consultes de caràcter sobiranista. CiU plantejava una nova figura, la de les "consultes ciutadanes", per sortejar l'exigència del vistiplau de l'Estat requerida per convocar qualsevol referèndum.

L'article 122 de l'Estatut diu que correspon a la Generalitat la "competència exclusiva" sobre l'establiment del règim jurídic, les modalitats, el procediment i la convocatòria per part de la Generalitat o dels ens locals, de qualsevol forma de consulta popular, llevat de les competències que reserva a l'Estat la Constitució. La sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut nega a la Generalitat competències sobre la regulació dels referèndums i deixa clar que aquesta matèria competeix "en la seva integritat" a l'Estat, cosa que afecta la llei de consultes populars per via de referèndum aprovada pel Govern anterior.

stats