POLÍTICA
Política 10/03/2011

Ortega afronta la reunió amb Chaves per abordar els traspassos "amb optimisme i fermesa"

La vicepresidenta diu que durant els anys del tripartit la rendibilitat ha estat "molt mínima". És la primera reunió de treball entre els dos executius

Agències
2 min

BarcelonaLa vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha explicat que afronta la reunió d'aquesta tarda amb el vicepresident espanyol Manuel Chaves amb optimisme però conscient dels pocs traspassos aconseguits fins ara. "L'afronto amb optimisme i fermesa, però també amb realisme, sabent que fins ara aquests anys del tripartit han tingut una rendibilitat molt mínima", ha dit. Poc abans d'agafar l'avió cap a Madrid i des dels passadissos del Parlament, ha indicat que plantejarà el full de ruta, el calendari i les prioritats en matèria de transferències en aquesta primera reunió amb Chaves, on podrà conèixer la percepció del govern espanyol sobre això i també sobre el nou executiu a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ortega ha remarcat que la d'aquesta tarda és un primer contacte amb el vicepresident espanyol, i servirà perquè el Govern plantegi el seu full de ruta, el calendari i les prioritats pel que fa als traspassos. També s'abordarà la qüestió del finançament local.

Ha subratllat que afronta aquesta primera trobada "amb optimisme i fermesa", perquè "si no s'hi va amb optimisme a una negociació malament rai". Això sí, ha afegit que també és realista i sap que fins ara, els anys de govern del tripartit han tingut una 'rendibilitat molt mínima' en matèria de traspassos.

40 traspassos pendents

Ortega i Chaves encetaran la negociació dels 40 traspassos pendents. També abordaran el cost d'algunes mesures anunciades pel govern espanyol, que la Generalitat troba que són una "deslleialtat". Sobre aquest últim punt, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ja va avançar dilluns passat que aquelles decisions del govern espanyol que "vulneren el principi de lleialtat institucional", perquè generen una despesa per a la Generalitat sense preveure cap compensació, costaran durant l'any 2011 a Catalunya, com a mínim, 1.312 milions d'euros.

En el terreny competencial, el president de la Generalitat, Artur Mas, ja va aprofitar la seva reunió del passat 7 de febrer amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per exigir a l'executiu espanyol que compleixi les inversions a Catalunya previstes a l'Estatut i que faci efectius els gairebé 40 traspassos "automàtics" pendents.

Segons fonts del Govern consultades per Efe, Ortega tornarà a treure el tema en la seva primera reunió amb el vicepresident espanyol, al qual reclamarà competències pendents de transferir des de fa anys, com la de les beques universitàries, que la Generalitat no ha acceptat fins ara perquè considera que no estan ben dotades econòmicament.

La vicepresidenta traslladarà a Chaves la màxima del nou govern català de CiU que no hi haurà més traspassos sense el seu correcte finançament. Ahir la vicepresidenta també va dir al Parlament que el Govern "mantindrà una actitud activa pel dret a decidir". Ortega va dir que l'executiu "impulsarà una nova llei per realitzar les consultes" i que seran "ferms envers les ingerències de Madrid per poder preservar-la".

stats