Política 16/06/2017

Osàcar, al judici del cas Palau: "Soc íntegre, honest i honrat, i espero que la justícia faci justícia"

La filla de Jordi Montull ha lamentat els insults i les mostres de menyspreu que assegura que rep des del 2009 a l'última sessió del judici, que queda vist per a sentència

Enric Borràs
4 min
L'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, arribant a la Ciutat de la Justícia

BarcelonaEn l'última sessió del judici del cas Palau, que avui ha quedat vist per a sentència, els acusats han tingut l'oportunitat de dir l'última paraula sobre els fets que se'ls imputen. L'extresorer de Convergència Democràtica de Catalunya Daniel Osàcar l'ha aprofitat. "Soc una persona que estima la música des de sempre, i el Palau ha estat per a mi el bressol i un far de referència de cultura i catalanitat", ha començat, per afegir: "Com poden imaginar que hagi pogut participar en el saqueig del Palau?". El discurs, que duia escrit i ha llegit al tribunal, ha acabat dient: "Sóc íntegre, honest i honrat, i confio i espero que la justícia faci justícia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Osàcar ha explicat que, a punt de fer 82 anys –els fa la setmana que ve–, és la primera vagada que el jutgen, i ha criticat que el fiscal, "de qui esperava un llarg interrogatori", optés "pel monòleg de l'acusació final" i el silenciés. "Una decisió intel·ligent però poc equitativa", ha insistit. "Esclar que el meu advocat em podia preguntar més coses, però tots sabem que el que té valor és l’interrogatori del fiscal", ha afegit, i encara ha dit que podria citar 70 o 80 persones que no militen a CDC que haurien pogut declarar que no és "un corrupte ni un lladre", sinó "un home senzill i humil". "Soc creient, soc catòlic practicant, un home que ha rebut de Déu el do de la fe, un home d’Església que s’esforça i procura seguir el camí de l’Evangeli", ha afegit per defensar-se.

Cap dels dos principals acusats, Fèlix Millet i Jordi Montull, han aprofitat la possibilitat de dir unes últimes paraules; la filla de Montull, Gemma, sí que ho ha volgut fer. Ho ha fet per explicar com ella i la seva família han "patit" des que va començar aquest cas el 2009 amb l'escorcoll del Palau de la Música, i per presentar-se com una víctima davant el tribunal. "M'han dit lladre, filla de... i et quedes que no saps què fer, he hagut de canviar dues vegades de domicili, m'han fet pintades a casa...", ha explicat. Ha assegurat que el 2012 va obrir una botiga al Masnou "per intentar professionalment alguna cosa, ja que socialment no es pot", i mentre la va tenir oberta "sentia els comentaris" i li escopien a la porta o s'hi feien "les necessitats".

Gemma Montull també ha explicat que al supermercat es va trobar un home que anava amb la seva dona i que li va dir: "Per què omples el carro si d'aquí dos dies seràs a la presó?". "La cirereta del pastís", ha afegit, va ser el 30 de març. En un bar on havia anat a comprar un entrepà, un home la va començar a cridar "com un energumen": "Montull, què fas aquí, ets una lladre, quina vergonya!". Li va fer una fotografia i va acudir als Mossos, que li van explicar que ho havia de denunciar per la via civil, en un jutjat. "La fotografia no servirà de res, però la tinc aquí de record", ha deixat anar.

CDC se'n desentén

"No sé si la desaparició de CDC com a subjecte polític té alguna cosa a veure amb les responsabilitats que es poden derivar d'aquest procediment, però, si és així, seria un cas únic en la història de la democràcia espanyola que algú faci acte de contrició o examen de consciència", ha dit l'advocat de Convergència, Xavier Melero, en la presentació de l'informe final de la defensa del partit, al qual acusen d'haver cobrat 6,6 milions d'euros de Ferrovial en comissions a canvi de l'adjudicació d'obres públiques. Melero ha volgut posar en valor el fet que el partit hagi estat capaç d'arribar a "l'anul·lació política i de la seva imatge pública, consolidada durant més de 30 anys".

L'advocat ha recordat que el partit ha estat present a totes les fites de la Transició i la democràcia espanyola, i ha admès que ha tingut errors i defectes, però que "aquesta fragilitat i el nivell de consciència" –per la dissolució del partit i la creació del PDECat– "és coherent", amb molta gent "honorable" de CDC. Melero ha recordat que diverses resolucions judicials sobre finançament irregular han afectat partits com el PP i el PSOE, que continuen actius. "Uns han tirat de plasma i altres han tirat d'oblit, però allà estan i continuen estant", ha deixat anar. Però ha obviat la desaparició del partit Unió Mallorquina després d'un reguitzell d'escàndols de corrupció, una formació que es va intentar rentar la cara, sense èxit, canviant de nom.

Melero ha assegurat que el partit "no és acusat, ningú l’ha acusat de res, no és un responsable civil i no ha d’indemnitzar ningú". A més, ha dit que "el senyor Millet en la seva confessió va reconèixer uns fets, però no va admetre la qualificació jurídica i no va descriure un mecanisme de tràfic d’influències". En aquest sentit, ha afegit que "si es parlés d’un mecanisme irregular de finançament no constitutiu de tràfic d’influències", fos com fos el finançament irregular, "no tindria com a conseqüència el decomís dels efectes del delicte", o sigui, que CDC no hauria de pagar res. I en cas que es demostrés el tràfic d'influències, ha afegit, segons els seus càlculs el partit hauria de pagar a tot estirar 2,4 milions d'euros, no els 6,6 que li reclama el fiscal.

La sessió d'avui és el final del judici pel saqueig del Palau de la Música, que va començar l'1 de març. Ara falta que el tribunal redacti la sentència. La magistrada que el presideix, Montserrat Comas, ha anunciat que preveuen enllestir-la de cara a la tardor. "Intentarem redactar la sentència en un termini raonable, el més raonable possible; no serà possible abans de l'estiu. Es dictarà i es notificarà després de l'estiu", ha dit Comas.

stats