Política 05/03/2016

Otegi, a Catalunya: "Si l'Estat va contra vosaltres, el País Basc estarà al vostre costat"

El líder de l'esquerra abertzale aplega milers de persones en el seu primer míting polític després de sis anys i mig empresonat. Demana a Podem que se sumi als processos constituents de les nacions de l'Estat quan comprovi que a Espanya "no és possible" la democratització

Ara
2 min
Otegi ja és al velòdrom de Anoeta per fer el seu primer míting polític després de sortir de la presó

BarcelonaQuatre dies després de la seva posada en llibertat, milers de persones s'han reunit desfiant el mal temps al velòdrom d'Anoeta a Sant Sebastià (País Basc) per donar la benvinguda al líder de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi. El lloc de trobada, amb capacitat fins a 8.500 persones, s'esperava que quedés petit davant l'expectació generada pel primer míting del secretari general de Sortu després de sis anys i mig empresonat. I així ha estat. El líder de l'esquerra abertzale ha desbordat el velòdrom en aquest acte polític, en què ha assegurat que "hi ha una majoria del país que vol construir una alternativa des de l'esquerra i el sobiranisme". Sobre el camí a traçar per fer efectiva l'articulació d'aquesta majoria, Otegi ha dit: "La presó et dóna temps per saber com lluitar millor contra l'enemic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Otegi ha fet una crida a posar en marxa el procés independentista a Euskal Herria i "obrir un segon front a l'Estat com més aviat millor". A parer seu, aquesta seria la "millor contribució" que podrien fer els bascos al procés català. En aquest sentit, ha afirmat que els catalans "estan fent història" i que els independentistes del País Basc no els deixaran sols quan "l'Estat s'alci contra ells". "Si l'Estat va contra vosaltres, el País Basc estarà al vostre costat", ha dit Otegi. L'abertzale també ha dedicat un capítol de la seva intervenció a donar suport a la via pacífica per assolir els objectius de l'esquerra independentista basca.

En la seva intervenció, el secretari general de Sortu s'ha referit a la situació política a Espanya. Per a Otegi, ara hi ha dues opcions: pensar que és possible l'evolució dels estats espanyol i francès cap al reconeixement de la sobirania del poble basc o bé construir un estat propi. El dirigent abertzale ha confessat que no creu en la primera opció però s'ha mostrat disposat a "col·laborar" si apareix l'"oportunitat històrica". Ara bé, ha fet una petició a Podem: "El dia que comproveu que la democratització d'Espanya no és possible, sumeu-vos als processos independentistes de les nacions". Per això Otegi ha raonat que el més "realista" és construir un estat propi.

El líder abertzale es troba en un escenari polític canviant a Euskadi i després de la seva sortida de presó s'obren moltes incògnites fins i tot més enllà de l'esquerra independentista basca. Un dels dubtes que s'esperava esvair aquest dissabte era el destí immediat d'Otegi: si concorreria a les pròximes eleccions basques com a candidat a lehendakari –tot i que l'Audiència Nacional insisteix que la seva inhabilitació és fins al 2021–. De fet, el mateix dia que sortia de la presó, el diari nord-americà 'New York Times' recollia declaracions de l'abertzale en què manifestava la seva voluntat de ser lehendakari.

stats