Política 19/06/2017

Otegi, al PSOE: "Si l'Estat és plurinacional, les nacions tenen dret a l'autodeterminació"

El líder d'EH Bildu veu els socialistes "molt lluny" de plantejar una reforma democràtica "en profunditat com la que exigeixen Catalunya o el País Basc"

Europa Press
1 min
Si Otegi es presenta a les eleccions coincidirà amb el penebista Iñigo Urkullu, un vell conegut seu.

BilbaoEl coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha advertit que si l'estat espanyol és plurinacional, tal com aquest cap de setmana ha defensat el PSOE en el seu 39è congrés, hi ha "nacions i, per tant, tenen dret a la lliure determinació, segons el dret internacional".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Ràdio Euskadi, Otegi ha considerat, però, que els socialistes es fan "trampes al solitari" en "reconèixer el caràcter plurinacional de l'Estat i, alhora, dir que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol". "Quantes coses s'haurien evitat en la història d'aquest país si algunes qüestions s'haguessin acceptat amb naturalitat al principi de la Transició", ha afegit.

El líder de l'esquerra abertzale ha afirmat que si el PSOE presentés una moció de censura contra Mariano Rajoy i reconegués que Euskadi és "una nació amb dret a decidir, probablement EH Bildu li donaria suport", encara que ha insistit que no creu que ho faci. "El PSOE està encara molt lluny de plantejar una reforma democràtica en profunditat com la que exigeix Catalunya o el País Basc. Em sembla que encara no han arribat aquí [...] A dia d'avui, l'estat espanyol no és un estat que pugui evolucionar democràticament per arribar-hi".

Així com ha qüestionat el posicionament dels socialistes, Otegi també ha posat en dubte el compromís de Podem amb el dret a decidir. El referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya, ha afirmat, "és una prova de foc" per als de Pablo Iglesias.

stats