Política 29/08/2016

Arnaldo Otegi: "On són ara els que deien que sense violència tots els projectes polítics eren possibles?"

La Junta Electoral de Guipúscoa decideix aquest dilluns si el candidat d'EH Bildu pot presentar-se a les eleccions basques o bé és "inelegible"

Europa Press
2 min
Otegi, a Twitter: "No hi ha cap sentència que pugui parar la força d'aquest poble".

BilbaoEl secretari general de Sortu i candidat d'EH Bildu a lehendakari, Arnaldo Otegi, s'ha preguntat aquest dilluns "on són ara els que deien que sense violència tots els projectes polítics eren possibles", i ha assegurat que "aquests, tots, el que diuen avui és que jo no em puc presentar a les eleccions". Aquest dilluns, la Junta Electoral de Guipúscoa es reuneix per proclamar les candidatures a les eleccions basques i decidirà si Otegi es pot presentar als comicis o bé és "inelegible", perquè una sentència judicial l'inhabilitaria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Radio Euskadi recollida per Europa Press, Otegi ha assegurat que l'Estat "està fent tot allò possible" perquè el desarmament definitiu d'ETA no es produeixi, perquè les "elits" estaven "més còmodes amb l'anterior situació" al País Basc. A més, Otegi ha admès l'existència d'un sector de l'entorn de l'independentisme basc que defensa la "violència armada", amb el qual la seva formació es "confronta en termes polítics i ideològics". El líder d'EH Bildu ha recordat, a més, que es va exigir "durant molt de temps" a l'esquerra abertzale "la fi de la violència", i ha assegurat que va contribuir a "que sigui una realitat avui".

Segons ha considerat, "en la situació actual, això és el significatiu": "Que s'han de fer més passes? És evident. No tinc cap inconvenient a reconèixer això", ha afegit Otegi. "Qui guanya i qui perd amb la pau?", s'ha preguntat l'independentista basc, "guanya la gent, el nostre país, guanyem tots i perd l'Estat". Per aquest motiu, segons ell, les "elits" de l'Estat intenten evitar "que el desarmament no s'arribi a produir: ningú diu res sobre aquest tema, i em sembla un fet rellevant", ha assenyalat.

Així, recordant l'alto el foc bilateral i definitiu entre el govern colombià i la guerrilla de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) que aquest dilluns s'ha fet públic, Otegi ha assegurat que el govern espanyol "no té cap interès" a tancar un acord amb ETA similar.

stats