Política 01/03/2016

Otegi: "La pau és el camí i em proposo recorre'l fins al final"

En la seva primera intervenció pública després de sortir de la presó, el líder de l'esquerra abertzale celebra que s'hagi mantingut l'aposta per la pau malgrat les "provocacions"

M.colomer
2 min
Arnaldo Otegi fa el seu primer discurs des de l'exterior de la presó de Logroño

Barcelona"La pau és el camí. I en aquest camí cal portar l'aposta fins al final, i això em proposo fer". Aquest ha estat el primer missatge del líder de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, tot just 20 minuts després de sortir de la presó de Logronyo, on l'esperaven centenars de persones, entre ells també una delegació de parlamentaris independentistes catalans, a més de nombrosos dirigents de Sortu i tot l'espectre abertzale. Un missatge de compromís amb la superació del conflicte violent i amb el procés de pau del qual ha estat un dels principals artífex.

[el moment en què Otegi surt de la presó, minut 46.43, i la seva primera intervenció, minut 1.08.14]

"Ens van empresonar per fer una aposta per la pau. I us vull felicitar per haver mantingut aquesta aposta malgrat les provocacions", ha defensat Otegi, en una primera intervenció política pública que esdevé una autèntica declaració d'intencions. El líder abertzale, que s'ha reivindicat "pres polític", ha deixat clar que sis anys i mig de presó no han fet qüestionar-li el seu compromís independentista i socialista.

Candidat a lehendakari?

Després que ell mateix revelàs en una entrevista al 'The New York Times' que optarà a encapçalar la candidatura de l'esquerra abertzale a les eleccions basques de la tardor, conscient del debat que s'ha obert al voltant d'aquesta possibilitat, a les portes de la presó de Logronyo ha reivindicat que el "millor lehendakari i alcalde és el poble". Otegi ja torna a fer política.

L'alliberament del líder abertzale l'han celebrat via xarxes socials diferents personalitats polítiques, entre elles el cap de files de Podem, Pablo Iglesias, que ho ha considerat una "bona notícia per als demòcrates". "Ningú hauria d'anar a la presó per les seves idees", ha afegit Iglesias, que reconeixia així el caràcter polític de l'empresonament d'Otegi.

El tuit d'Iglesias ha tingut una ràpida resposta per part del líder de Ciutadans, Albert Rivera, que ha assegurat que Otegi va ser empresonat per "pertinença a banda armada". Rivera ha defensat que qui està empresonat "per les seves idees" és Leopoldo López, opositor veneçolà.

Suport de Junqueras

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, s'ha volgut sumar a les mostres de suport a Otegi. "Abraçada a tots els que treballen per la pau, la justícia i la llibertat", ha tuitejat Junqueras amb el número de pres del líder de l'esquerra abertzale al costat.

Alfonso Alonso: "Segueix estant clarament inhabilitat"

El ministre de Sanitat en funcions i president del PP basc, Alfonso Alonso, ha considerat que Otegi "segueix estant clarament inhabilitat per ser qualsevol tipus de referència política per a la societat basca o l'espanyola". Alonso ha dit que el líder de l'esquerra abertzale ha de sortir de la presó "amb vergonya, amb una sensació d'humiliació pel seu passat criminal, per la seva constant vinculació amb ETA i amb l'obediència al que diu la banda terrorista".

stats