Euskadi
Política 12/01/2011

Otegi diu que és "fonamental" la presència de l'esquerra abertzale en les municipals

El líder de l'esquerra abertzale reclama que l'Estat espanyol faci una "segona transició". En una entrevista a Gara des de la presó de Logroño, assegura que no es repetiran els greus errors de l'alto el foc de 2006

Redacció
2 min
ETA, GAL

BarcelonaEn la resposta al qüestionari enviat pel diari basc a la presó de Logroño, Arnaldo Otegi considera "fonamental" la presència de l'esquerra abertzale a les properes eleccions municipals. Otegi diu fins i tot que "el preu d'acceptar les condicions de la llei de partits és insignificant si el comparem amb el preu que pagaria el nostre poble si no estem en les millors condicions per avançar en el procés d'alliberament nacional". El dirigent afirma que l'únic preu que no està disposat a pagar és la renúncia a un "Euskal Herria independent i socialista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent basc reitera en l'entrevista, realitzada abans de l'anunci d'alto el foc de dilluns, que "els temps actuals exigeixen la superació definitiva d'un cicle polític-militar i la seva substitució per una estratègia d'organització, acumulació i lluita exclusivament democràtica" i assegura que aquesta aposta "ja està en marxa".

Otegi assenyala tres fases en aquest procés: "l'assumpció per part d'ETA dels continguts de la Declaració de Brusel·les i l'acord de Gernika" (com es deriva de la declaració d'alto el foc), "la legalització del projecte de l'esquerra abertzale" i la "desactivació de les mesures d'excepció que s'apliquen al col·lectiu de presos" i al conjunt de les forces independentistes basques.

El líder basc, que acumula nou anys de presó en successives condemnes, assegura que el seu empresonament el 2009 respon a l'intent de l'estat espanyol d'aturar aquesta evolució del moviment abertzale, en el context de "la crisi d'esgotament del model autonòmic que ja no afecta només Euskal Herria, sinó que s'ha traslladat també a Catalunya després de la sentència del Constitucional". "Avui l'Estat sap que una segona transició és inevitable", indica.

En l'entrevista Otegi reconeix que en l'alto el foc d'ETA de 2006, l'esquerra abertzale va cometre "gravíssims errors que no tornarem a cometre mai més".

stats