Política 01/03/2016

Otegi confirma a 'The New York Times' que vol ser candidat a lehendakari

El líder de l'esquerra abertzale diu en respostes per escrit des de la presó que manté íntegre el seu compromís amb l'independentisme basc

Ara
1 min
Otegui confirma a 'The New York Times' que vol ser candidat a Lehedankari

BarcelonaEl diari nord-americà 'The New York Times' publica aquest dimarts declaracions del líder de l'esquerra Abertzale, Arnaldo Otegi, coincidint amb la seva sortida de la presó de Logronyo. En respostes a un qüestionari per escrit, Otegi explica que l'empresonament no ha minvat el seu compromís amb l'independentisme basc i que es presentarà a les primàries de Bildu del març per ser candidat a Lehendakari. "Tard o d'hora exercirem el dret d'autodeterminació i ens transformarem en un nou estat d'Europa", afegeix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A criteri de l'Audiència Nacional, però, Otegi està inhabilitat fins al 2021, però els advocats qüestionen que no es pugui dedicar a la política.

El diari recorda que els premis Nobel de la pau Adolfo Pérez Esquivel i Desmond Tutu havien fet campanya per l'alliberament del dirigent abertzale, que ha passat sis anys i mig entre reixes. "La perspectiva de la seva llibertat, i el que podria suposar per a la causa basca, provoca l'alarma a Espanya en un moment de profunda paràlisi política i davant el seriós desafiament separatista de Catalunya".

En respostes a 'The New York Times', Otegi acusa el govern espanyol de no haver fet un esforç seriós per desmantellar ETA i haver preferit mantenir l'organització armada per lesionar les aspiracions polítiques de l'independentisme basc.

El diari destaca també el rebuig del PNB a una declaració unilateral d'independència, en contrast amb Catalunya, i es fa ressò dels mals resultats de l'esquerra abertzale a les eleccions generals del 20-D en benefici de Podem.

stats