POLÍTICA
Política 10/07/2012

PSC i ERC demanen consens però mantenen posicions respecte el pacte fiscal

Socialistes i republicans aposten per un gran acord al voltant del nou model de finançament però no deixen de defensar les seves propostes de cara a la cimera d'aquest dijous. CIU insta als partits a escoltar el que diu la ciutadania i només C's es posiciona en contra del pacte fiscal.

Marc Toro
3 min

BarcelonaTan socialistes com republicans han apostat aquest dimarts en roda de premsa al Parlament pel consens entorn el pacte fiscal, però els dos partits han seguit defensant les seves posicions a dos dies de la cimera del pacte fiscal. PSC ha tornat a rebutjar el xoc de trens amb Espanya, mentre que ERC ha mostrat escepticisme respecte un procés de negociació que busqui el consens en detriment del contingut. Des del grup parlamentari de CIU s'ha instat a la resta de forces a donar suport a una proposta basada en un consens social. Només C's s'ha mostrat en contra del nou model de finançament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de l'oposició i líder del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, ha recordat que els socialistes estan pel pacte fiscal però no per una "adhesió incondicional" i que només li donaran suport si s'acredita que servirà per "aconseguir més recurrsos per Catalunya" i que no serà "un pas previ de ruptura". Nadal, ha assegurat que la posició dels socialistes respecte el pacte fiscal parteix de l'assoliment d'una "majoria majoria semblant a la que va propiciar l'Estatut l'any 2006". En aquest sentit, ha lamentat que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, encara no hagi rebut resposta del document de proposta que va lliurar a la primera cimera del pacte fiscal, on es recollien els elements per tal d'assolir "un gran acord i consens de país". Finalment, Nadal també ha demanat al Govern que no plantegi la cimera del proper dijous "com una formalitat de geometria variable en el si de les negociacions"o com un "mer tràmit per arribar al ple específic", i l'ha instat a presentar una "proposta de continguts" de l'acord final.

Per la seva banda, la portaveu al Parlament d'ERC, Ana Simó, ha recordat que si al final s'obté un "document prou variat i genèric que acontenti a tothom, tindrem un Frankenstein" amb el que ERC no estarà d'acord. En aquest sentit, Simó ha opinat que "l'ampliació del consens no ha de servir per diluir" el contingut de l'acord ni el consens social, "que és molt gran de cara al concert econòmic"."Estem a l'aguait en positiu per erigir-nos com a garants d'un bon acord" ha dit Simó, i ha afirmat: "som on erem, el problema pot ser que altres es moguin en una altre direcció". La portaveu republicana també ha destacat la necessitat d'"actualitzar el procés de negociació" per definir elements com és la comissió de seguiment que s'haurà de crear després d'aprovar el model i les conclusions. "Hi hauria d'haver un document únic parlat i travat sobre el procés de negociació", ha conclòs.

Des de SI, el portaveu Alfons López Tena ha afirmat que segueixen apostant per un model de finançament que doni plena capacitat normativa i control sobre "impostos taxes i cotitzacions socials" a Catalunya. Tena ha explicat que estan amb "converses amb el Govern" i que, "en funció dels resultats d'aquestes converses", decidiran si donar suport o no al document final de proposta de pacte fiscal. Per la seva banda, el diputat del grup mixt Joan Laporta ha subratllat la necessitat d'un pacte fiscal basat en el concert econòmic per aconseguir la "responsabilitat fiscal plena" per Catalunya i un "sistema de finançament més just". Laporta ha afirmat que des de Democràcia Catalana votaran a favor del model de pacte fiscal que proposa el Govern perquè entenen que "és un pas cap a la independència".

CIU insta a escoltar la ciutadania

El portaveu de CIU al Parlament, Jordi Turull, ha destacat la importància del pacte fiscal com un element essencial del "porcés de trancisió nacional" de Catalunya i s'ha mostrat convençut que a hores d'ara la majoria de forces parlamentàries comparteixen l'opinió sobre la "insuficiència financera de Catalunya" i sobre la "deficiència del sistema actual". Per tot això, Turull ha instat l'oposició a "interpretar el que comparteix el 70-80% del país" i a "traslladar el que hi ha al carrer al Parlament" per tal d'arribar al ple del pacte fiscal amb el "màxim de consens possible" i defugint la confrontració.

C's d'esquena al pacte fiscal

C's han estat molt crítics amb les "propostes polítiques del Govern", com és el pacte fiscal, assegurant que es tracta d'un tema plantejat per "desviar l'atenció dels problemes del ciutadans". El portaveu adjunt del partit, Jordi Cañas, ha parlat d'un "govern escurabutxaques" que "s'empenya en apujar impostos a les classes més baixes" mentre malgasta i se centra únicament en la seva "aventura cap a la independència". Per tot això, ha recordat que C's estan "en contra d'un pacte fisal que tingui com a objectiu blindar els privilegis d'una comunitat autònoma". Segons Cañas, el model de finançament ideal seria un model federal com l'alemany, "un model compost, que busca la corresponsabilitat fiscal i l'autonomia financera de cada territori".

stats