POLÍTICA
Política 25/07/2012

ICV-EUiA diu "sí al pacte fiscal" del Govern tot i no incloure un pacte social

Els ecosocialistes lamenten que el model no compti amb clàusules socials però prioritzen estar dins l'acord final i insten a l'executiu a aturar les retallades i l'austeritat

Marc Toro
2 min
Joan Herrera al ple del Parlament sobre el pacte fiscal / PERE VIRGILI

BarcelonaICV-EUiA donarà suport a la proposta de pacte fiscal presentada pel Govern tot i no incloure el pacte social reclamat pels ecosocialistes al llarg del procés de negociació dels últims mesos. Així ho ha afirmat el secretari general de la formació, Joan Herrera, que tot i que ha negat la retirada de l'esmena referida a les polítiques socials presentada pel partit a la proposta final, ha defensat la necessitat de fer "un pas endavant per la consecució d'un nou model de finançament en la línia del concert econòmic" davant la "reiterada deslleialtat institucional dels diferents governs de l'Estat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Herrera ha parlat d'una "valoració positiva de l'acord" i ha assegurat que ICV-EUiA estan "còmodes i satisfets amb allò" que es votarà. Tot i així, ha lamentat que dins la proposta final no s'hagi inclòs compromisos per "preservar les polítiques de socials" i aconseguir una "major progressivitat fiscal". "Sempre hem estat per avançar en l'autogovern, però també estarem per lluitar contra les retallades" ha dit Herrera, que ha instat al Govern entrar a "d'una vegada per totes" a un pacte social, a iniciar "una política d'ingressos amb els sectors més poderosos" i a "anar a Madrid a dir prou a l'austeritat". El secretari general ha advertit a Mas que "si continua amb la política de retallades, també necessitarà una majoria ciutadana que li doni suport" i li ha aconsellat que sotmeti aquestes polítiques a referèndum, tal i com demanen els sindicats.

Herrera també ha volgut recordar "el context d'emergència nacional" en el què s'emmarca el debat del què havia de ser "la pedra filosofal per sortir de la crisi", que fa que "en el moment més àlgid de la legislatura, tinguem tots un regust amarg". El líder d'ICV-EUiA s'ha referit al rescat al què serà sotmès Catalunya, i ha assegurat que això implicarà "nous ajustaments" en l'economia i que aquesta serà "controlada" per l'Estat. Així mateix, també lamentat que el país estigui "a punt d'entrar a la quarta onada de retallades".

Per acabar, Herrera ha assegurat que "honestedat, claredat en el procés i coherència" seran els valors amb el quals els ecosocialistes afrontaran el procés de negociació del model pactat.

stats