NOVA ETAPA A CATALUNYA
Política 16/12/2010

En marxa la IX legislatura

El Parlament que escollirà Artur Mas president de la Generalitat ha quedat constituït aquest matí

Acn
3 min

BarcelonaEl Parlament de la IX legislatura ha quedat constituït aquest dijous. Un Parlament que té ja com a presidenta Núria de Gispert, després de rebre 77 vots, i que elegirà el líder de CiU, Artur Mas, com a president de la Generalitat. També ha estat escollida la mesa del Parlament, que compta amb representants de tres partits (CiU, PSC i PPC), d'una cambra amb un total de set formacions. Lluís Corominas (CiU) ha estat nomenat vicepresident primer i Higini Clotas (PSC), vicepresident segon de la mesa. Jordi Cornet (PPC), Montserrat Tura (PSC), Josep Rull (CiU) i Dolors Batalla (CiU) són els secretaris primer, segon, tercer i quart, respectivament. Queden fora de la mesa ICV-EUiA, ERC, Solidaritat i C's.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que la passada legislatura ERC va tenir la presidència del Parlament, amb Ernest Benach, i ICV-EUiA una secretaria, amb Jordi Miralles, aquesta legislatura es queden fora de la mesa del Parlament. ERC i ICV-EUiA no han intentat finalment fer una pinça en la votació de les secretaries de la mesa unint els seus 20 vots per superar així els 18 del PP català. De fet, ERC ha votat en blanc en la votació i ICV-EUiA ha votat per Jordi Miralles.

Tot i això, Cornet ha aconseguit un total de 31 vots a favor que l'han convertit en secretari primer de la mesa del Parlament. Així, Cornet ha rebut els 18 vots del PP de Catalunya, 10 de CiU i els 3 de Ciutadans. Tura ha rebut els 28 vots del grup del PSC; Rull, 26, i Batalla, 25, tots ells de CiU. Jordi Miralles ha rebut 10 vots d'ICV-EUiA, hi ha hagut 11 vots en blanc (10 d'ERC i un de CiU) i els quatre diputats de Solidaritat han votat per Toni Strubell. La mesa tindrà com a vicepresident Coromines, que ha estat escollit per 65 vots, i Clotas, que ha rebut 37 vots.

Aquesta ha estat l'elecció dels vicepresidents i secretaris en una sessió que ha obert la secretària general del Parlament, Imma Folchi, que ha llegit el decret de convocatòria. La sessió constitutiva, l'ha presidit inicialment el diputat més gran, assistit pels dos més joves en qualitat de secretaris. El president ha estat Francesc Bragulat (CiU), de 68 anys, i els secretaris, Roger Montañola (CiU) i José Antonio Coto (PPC), tots dos de 24 anys.

El discurs del diputat més gran

Bragulat ha fet una breu intervenció i ha manifestat que s'inicia la novena legislatura després de la recuperació de les llibertats i de 40 anys de franquisme. "Per una persona de la meva generació és un honor poder presidir per uns moments una institució que durant molts anys de la meva vida no era més que un somni i un anhel de llibertat", ha dit.

El representant de CiU ha indicat que s'inicia una nova legislatura, que neix en un context de crisi econòmica. Segons Bragulat, "es requereix de la política un elevat grau de responsabilitat per tal d'aconseguir algunes respostes". Per això, ha manifestat que "tot i el desprestigi i la desafecció de molts ciutadans cap a la política, és des d'aquesta que cal treballar'. Ha assegurat que "els 135 membres del Parlament han d'estar a l'alçada del moment que es viu". "Els catalans han dipositat una bona part de les seves esperances en nosaltres i en què siguem capaços d'establir les bases que permetin al nostre país reprendre de nou el camí del creixement i la sortida de la crisi". En aquest sentit, ha manifestat que els parlamentaris són dipositaris de les esperances dels catalans i no se'ls pot decebre.

Així mateix, ha afirmat que s'ha de prestar atenció a "l'ànima de la nació catalana" que, segons ha dit, "està ferida en el seu orgull i fa necessària una gran dosi de complicitat entre la política i la ciutadania per a la seva cura". "Cal obrir les portes d'aquesta casa a tothom i que tothom senti seu el Parlament i sigui la institució de tots els ciutadans amb independència del seu origen i condició", ha apuntat.

Després de les paraules de Bragulat, els secretaris han llegit els noms de tots els diputats electes proclamats per les juntes electorals corresponents i després la cambra ha escollit els set membres de la mesa. Les votacions per elegir els membres de la mesa s'han fet per mitjà de paperetes que es dipositen en una urna. Els diputats han votat per ordre alfabètic, però els últims a fer-ho han estat els membres del Govern en funcions que són diputats i els tres membres de la mesa d'edat. Primer s'ha escollit el president de la mesa, després els vicepresidents i després els secretaris. Acabades les votacions, els diputats elegits han ocupat el lloc que els pertoca a la mesa i De Gispert ha adreçat unes paraules a la cambra.

stats