Política 10/01/2012

Rebuig frontal dels partits a les paraules de Rajoy culpant les autonomies del dèficit

PSC, ICV-EUiA, SI i C’s sol·liciten un ple monogràfic al Parlament sobre les retallades

Guillem Genovès
2 min

BarcelonaTots els partits catalans (llevat del PP) han criticat les paraules del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que aquest dimarts en una entrevista a Efe ha culpabilitzat les comunitats autònomes del dèficit que arrossega l’Estat. En les compareixences dels grups parlamentaris de la tarda, els partits han mostrat el seu desacord amb l’actitud de Rajoy, i han recordat que la majoria del dèficit espanyol prové dels comptes de l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat de CiU Ramon Espadaler ha recordat a Rajoy que les comunitats autònomes són les responsables de les partides que garanteixen l’estat del benestar, cosa que justifica el dèficit. Tot i això, Espadaler ha reconegut que hi ha hagut comunitats que “han estirat més el braç que la màniga”, com és el cas de Catalunya “en l’etapa del tripartit” o del govern del País Valencià.

Més sever ha sigut el portaveu del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, que ha recomanat al govern del PP que “mesuri millor el que diu i el que fa”. A més, ha recordat que l’Estat té més marge d’aprimament perquè no té les partides destinades a l’estat del benestar.

Per part d’ERC, la portaveu del grup parlamentari, Anna Simó, ha celebrat que Rajoy hagi decidit “manifestar-se”, i ha volgut fer broma comparant el president espanyol amb el “Gran Germà”. Simó ha culpat l’Estat del dèficit espanyol, al qual ha acusat de fer inversions “sense tenir en compte el benefici econòmic” i deixant de banda les infraestructures més importants, com el Corredor Mediterrani. Simó, a més, ha assegurat que tocaria als catalans “controlar el deute de l’Estat”, perquè “nosaltres som els que més diners aportem”.

Dolors Camats, per part d’ICV-EUiA, ha reclamat “lleialtat” al govern espanyol, a qui ha exigit que faci efectius els pagaments que deu a Catalunya. A més, no ha volgut deixar passar l’oportunitat per reclamar lleialtat també al govern de la Generalitat amb els diners que deu als ajuntaments catalans. Albert Rivera, per Ciutadans, ha demanat a Rajoy que deixi de culpar tercers del dèficit espanyol i que assumeixi la responsabilitat que li pertoca, i ha recomanat a Mas que faci el mateix. "Autogovern significa responsabilitat", ha dit Rivera.

L’apunt irònic de la tarda l’ha donat Alfons López Tena, portaveu del grup de Solidaritat, que davant de les poques aparicions públiques de Rajoy ha especulat amb la possibilitat que el president espanyol estigui gaudint del permís de maternitat que no va utilitzar la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. “Rajoy deu haver fet una pausa en la lactància”, ha reblat López Tena.

Per altra banda, el PSC ha anunciat que el seu grup, juntament amb ICV-EUiA, SI i C’s, ha sol·licitat avui un ple monogràfic al Parlament per discutir sobre el model de retallades del govern català. ERC, a més, demana que en el mateix ple es debati sobre les conclusions de la comissió pel pacte fiscal.

stats