POLÍTICA
Política 26/06/2012

La majoria parlamentària clama contra la sentència del Superm

Tots els partits catalanistes del Parlament opten per no fer "ni un pas enrere" davant els atacs rebuts pel català i per "blindar" el model d'immersió lingüística

Marc Toro
3 min

BarcelonaTots grups polítics amb representació parlamentària, a excepció del PP i C's, han lamentat la sentència que ha emès aquest dimarts el Tribunal Suprem (TS) per la què s'elimina la condició de llengua vehicular del català en l'etapa educativa de tres a sis anys. Des de tots els partits s'ha emès el missatge de "no fer ni un pas enrere" i de fer tot el possible per l"blindar" el model d'immersió lingüística.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del grup parlamentari de CIU, el portaveu Jordi Turull ha valorat la sentència com una "mala noticia" i ha assegurat que tant des del partit com des del Govern, la lògica d'actuació davant les conseqüències de la sentència serà la de "no fer ni un pas enrere", igual que han demanat la resta de partits. Turull ha lamentat que s'estigui intentant destruir un "model d'èxit i de cohesió social que ja ha estat abalat per altes instàncies judicials" i ha assegurat que després de la "lectura al detall de la sentència, s'emprendran les mesures que calgui des dels punts de vista polític i legal". En aquest mateix sentit, el cap de l'oposició, Joaquim Nadal, ha demanat des del PSC que s'emprenguin des del Govern totes les "iniciatives de caràcter legislatiu o jurídic" que es tinguin a l'abast, per tal de defensar un model que emana del "cor de l'Estatut".

ICV-EUiA també ha lamentat l'anunci de la sentència, que ha considera "absurda des del punt de vista pedagògic i educatiu". Els ecosocialistes troben que és una "barbaritat" que es segregui als alumnes en funció de la seva llengua d'origen i que es vulgui desmuntar un "model d'èxit" que garanteix perfectament el coneixement del català i el castellà a les aules. Per aquest motiu, la portaveu Dolors Camats, ha demanat al Govern que "deixi de mirar cap una altra banda" i que "blindi" el model d'escola catalana a partir de les mesures judicials i polítiques que siguin necessàries. En aquest sentit però, ha recordat que el contingut dels articles afectats per la sentència del TS, que fan referència als drets lingüístics dels català com a llengua vehicular de l'ensenyament, "continuen vigents" perquè que s'inclouen a l'Estatut, que ja va passar "pel filtre" del Tribunal Constitucional (TC).

Per la seva banda, la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha demanat al Govern que "recorri de manera immediata aquesta sentència" i que "no acati ni apliqui" les obligacions que se'n desprenen. En aquesta mateixa línia ha instat a l'executiu a "no menystenir el que tard o d'hora arribarà" la sentència del TC sobre la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), pel que també li ha demanat que s'"anticipi" als problemes i que sigui "proactiu". Els republicans consideren que la sentència s'emmarca en el si d'un "atac constant, estratègicament preparat i calculat de judicialització per tal d'atacar al model d'escola catalana"

Des de SI també s'ha demanat al Govern que "no acati la sentència que liquida la immersió lingüística allà on més es necessita", a les primeres etapes de l'ensenyament on s'ha d'"assegurar el català com a llengua de cohesió social". Així ho ha expressat el diputat de la formació independentista Uriel Bertran, que ha anunciat la convocatòria d'una concentració ciutadana com a mostra de rebuig a la decisió del TS i de suport a la Independència de Catalunya que tindrà lloc demà a dos quarts de vuit del vespre a la plaça Sant Jaume.

stats