Política 25/07/2016

"El PDC no té ni tindrà cap pacte amb el PP": Homs i Munté neguen un acord per la mesa del Congrés i la investidura

La vicepresidenta del Govern aposta per analitzar el referèndum unilateral en el marc de la qüestió de confiança del setembre

Ara
3 min
Francesc Homs, cap de files de CDC al Congrés de Diputats, durant una intervenció parlamentària.

BarcelonaLa ressaca de les votacions a la mesa del Congrés encara dura. Deu dels 25 diputats que van abstenir-se sobre la presidència en segona volta (ERC, CDC, PNB, Bildu i CC) han passat a votar candidats del PP i Ciutadans a les vicepresidències, i el PP va explicar que havia arribat a un pacte "puntual" amb CDC, CC i el PNB. Un extrem que des del Partit Demòcrata Català neguen. Hi han insistit tant el líder a Madrid, Francesc Homs, com la flamant vicepresidenta del PDC, Neus Munté.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El PDC no té ni tindrà cap pacte amb el PP" per la mesa del Congrés ni per la investidura de Mariano Rajoy, ha confirmat Neus Munté, també vicepresidenta de la Generalitat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha assegurat que no es tracta d'un "pas enrere" en la nova etapa que ha obert la refundació de CDC.

També Homs ha negat una entesa amb el PP. "No hi ha cap acord ni global ni puntual amb el PP o Ciutadans", ha afirmat des de RAC1. Segons ha argumentat en un intent de treure ferro a la situació, la votació de les vicepresidències no canvia la representació a la mesa. De fet, ha dit que està disposat a "mullar-se molt" i a "batallar" per un govern alternatiu al PP perquè "aritmèticament això és possible".

Tot i les crítiques per la poca transparència en tot aquest tema, Munté ha dit que amb el naixement de la formació han deixat de ser "ambigus" per definir-se com a independentistes, i també ha posat de relleu que s'ha fet una "renovació de cares" al capdavant del partit.

Qüestió de confiança i RUI

Davant la qüestió de confiança del setembre, la consellera ha insistit en la "vinculació íntima" entre pressupostos i full de ruta i ha avisat la CUP que seria "naïf" votar a favor de Carles Puigdemont i tombar els comptes del Govern.

Una de les claus d'aquest full de ruta podria ser el referèndum unilateral d'independència. Munté ha dit, en aquest sentit, que el Govern "mai" ha tancat les portes a modificar-lo i a incloure-hi el RUI, que és un "element més a analitzar". Munté ha apostat per analitzar aquest escenari en el marc de la qüestió de confiança. Homs, en canvi, ha expressat més "dubtes" sobre la viabilitat d'aquesta proposta, avalada per la CUP i Demòcrates de Catalunya, així com per l'ANC. Homs ha dit que ja ha estat "crític" sobre aquesta iniciativa i s'ha preguntat si els contraris a la independència "se sentirien cridats" a les urnes, així com si la comunitat internacional ho avalaria.

Sobre aquest assumpte, Homs s'ha mostrat convençut que la qüestió de confiança se superarà perquè la capacitat per pactar està més "desenvolupada" a Catalunya que a la resta de l'Estat i ha augurat eleccions abans a Espanya que a Catalunya. Carles Puigdemont es reunirà amb la CUP i la resta de forces aquesta setmana per començar a preparar el nou escenari.

ICV: "Si hi ha pacte CDC-PP veurem que Homs mentia com quan feia de portaveu del Govern"

Per la seva banda, la coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas, ha dit que estan a l'espera del que passi dimarts a la Mesa del Congrés perquè considera que si CDC obté grup propi quedarà demostrat el pacte entre convergents i populars. "Quedarà exposat que ha estat mentint com ja ha fet tots aquests anys com a portaveu del Govern", ha dit.

stats