Política 26/09/2016

El PDC reclama a la CUP “unitat i lleialtat” també en els pressupostos

Marta Pascal insta els cupaires a tenir “amplitud de mires” i subratlla que abans de decidir com es culmina el full de ruta cal superar la qüestió de confiança i els pressupostos. ERC demana "certeses" sobre el full de ruta i aposta pel RUI si genera "consens"

Gerard Pruna / Laia Vicens
3 min
La coordinadora general del PDC, Marta Pascal

Barcelona“Unitat i lleialtat”. Aquesta és la reclamació que la coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, ha fet aquest dilluns a la CUP. Una petició que no només té a veure amb la qüestió de confiança d'aquest dimecres, sinó que ha fet extensiva als pressupostos del 2017 –l'altra votació clau d'aquest curs polític al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pascal ha fet una crida als cupaires a actuar amb “molta rigorositat” per tirar endavant el que ha de venir en els propers mesos, i els ha urgit a entendre que “l'enemic és el govern espanyol i no la resta de partits que volen tirar endavant el procés”. Per això, ha reclamat “amplitud de mires tant per no modificar el mandat del 27-S com per “entendre que aquests pressupostos són fonamentals”.

La dirigent del PDC ha evitat pronunciar-se sobre el contingut de la intervenció dimecres del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ha avisat que en el cas que s'acabi incorporant un referèndum al full de ruta serà perquè és una decisió conjunta i no “una condició o un element de pressió”.

Al seu parer, cal primer passar la qüestió de confiança i els pressupostos per després decidir entre tots com es culmina el full de ruta i si s'incorpora aquest element en lloc d'unes eleccions constituents. En tot cas, ha rebutjat la denominació de referèndum unilateral i ha apostat per qualificar-lo simplement de "vinculant".

Tot plegat, després que dissabte el consell polític de la CUP aprovés que els deu diputats cupaires votessin a favor de Puigdemont en la qüestió de confiança però no aclarissin el seu posicionament de cara als pressupostos de la Generalitat.

Per augmentar la pressió sobre els cupaires, Pascal ha insistit una vegada i una altra a recordar que la qüestió de confiança d'aquest dimecres respon al fet que la CUP va tombar els pressupostos de la Generalitat l'any 2016.

ERC espera que la qüestió de confiança aporti "certeses" sobre el full de ruta

Per la seva banda, des d'ERC confien que el debat de la qüestió de confiança aporti "certeses" sobre el full de ruta perquè en surti un calendari "clar" per culminar el procés. I segons el portaveu del partit, Sergi Sabrià, la via per aclarir el tram final del camí independentista podria ser el referèndum unilateral d'independència (RUI), tot i que ell ha optat per dir-ne referèndum vinculant.

"Apostar pel referèndum seria una bona solució", ha assegurat, perquè pot ser l'instrument "definitiu" per deixar el país a les portes de la independència. Segons ha dit, hi hauria quatre condicions per apostar per aquest referèndum: que les circumstàncies tècniques permetin fer-lo amb garanties, que la convocatòria generi consens, que els partidaris del 'no' també se sentin cridats a votar i que la votació es faci després de l'aprovació de les tres lleis de desconnexió, de manera que es faria ja sota la legislació catalana i no en un marc autonòmic.

En qualsevol cas, Sabrià també ha avisat la CUP que l'acord per la qüestió de confiança "no s'acabi aquí i es traslladi als pressupostos".

Pel que fa a la política espanyola, Sabrià ha avisat que el referèndum d'independència sempre serà una condició 'sine qua non' per facilitar una investidura al Congrés, ja sigui amb Sánchez o amb un altre líder al capdavant del PSOE. "Les nostres condicions són les mateixes amb Pedro Sánchez o amb altres persones liderant el PSOE. Som els més clars i els més transparents. Només donarem suport si el candidat es compromet amb un referèndum de manera immediata", ha assegurat.

stats