Política 06/08/2017

El PDECat pot estar disposat a negociar una moció de censura amb el PSOE després de l'1-O

El diputat al Congrés Jordi Xuclà defensa que les institucions catalanes necessitaran "interlocutors vàlids" per aplicar el resultat del referèndum

Efe
2 min
Jordi Xuclà i Carles Campuzano, en roda de premsa a la seu del PDECat

BarcelonaUn cop hagi passat l'1-O, el PDECat pot estar disposat a negociar una moció de censura amb el PSOE per fer fora Mariano Rajoy del govern espanyol. En una entrevista a l'agència Efe, el diputat d'aquesta formació al Congrés Jordi Xuclà ha defensat aquesta posició com una manera de tenir nous "interlocutors" a la Moncloa amb qui aplicar els resultats del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La setmana passada, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja va deixar entreveure que per aplicar el resultat del referèndum de l'1 d'octubre caldran "nous interlocutors". Per això, Xuclà ha defensat que a partir del 2 d'octubre, les institucions catalanes necessitaran "interlocutors vàlids" per traduir en fets els resultats del referèndum i ha animat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a liderar una alternativa de govern. "La iniciativa correspon a les esquerres espanyoles, és de sentit comú que el primer partit de l'oposició i el seu líder prenguin la iniciativa", ha defensat Xuclà.

El PDECat, segons el diputat, està disposat a "seure al voltant d'una taula per articular una majoria alternativa, que requereix 176 diputats". Això sí, demana que "prengui la iniciativa algun dels grans partits que configuren l'oposició". En aquesta hipotètica negociació, el PDECat demanarà als nous "interlocutors" que facin "viable una sortida institucional a la decisió que prengui lliurement el poble de Catalunya l'1 d'octubre".

En contrast amb l'"immobilisme" del PP i Ciutadans, Xuclà ha destacat que "altres partits, d'una manera o una altra, han fet l'exercici d'intentar entendre el que passa a Catalunya". En aquest sentit, ha valorat "l'evolució" del PSOE al reconèixer el caràcter "plurinacional" de l'Estat, de manera que ja no es pot dir que "PP i PSOE són idèntics", encara que ha recalcat que el pas que han fet els socialistes implica que es reconegui a les nacions "tots els drets, també, l'autodeterminació".

Malgrat aquesta predisposició a explorar majories per a una eventual alternativa a Rajoy després de l'1-O, Xuclà no es penedeix de l'abstenció del PDECat en la fracassada moció de censura de Podem, ja que aquell intent va ser un "esforç inútil que va provocar malenconia", perquè no va disposar dels necessaris 176 diputats del Congrés.

L'1-O "remourà" el sistema polític

El diputat demòcrata al Congrés ha assegurat que està "convençut" que l'1 d'octubre "a Catalunya es votarà" i ha fet al·lusió a la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, per remarcar que "molts dirigents destacats del PSOE preveuen la hipòtesi que a Catalunya s'exercirà la democràcia".

Xuclà ha pronosticat que el referèndum de l'1 d'octubre "remourà" el sistema polític i que ja "res serà igual", ni en la política espanyola ni en la catalana.

stats