Política 27/11/2016

El PDECat evita reobrir ferides internes amb les incompatibilitats

El consell nacional dóna llum verda al ‘think tank’ que impulsa Artur Mas

Gerard Pruna
3 min
El PDECat evita reobrir ferides internes amb les incompatibilitats

BarcelonaS’esperava un dissabte mogut però no ho va ser. El debat sobre el règim d’incompatibilitats que havia tensat els dies previs a la reunió del Partit Demòcrata va desaparèixer un cop la presidenta del Consell Nacional, Mercè Conesa, va donar el tret de sortida al màxim òrgan del PDECat entre congressos. Les veus crítiques es van apagar, i l’únic que va fer referència a la polèmica va ser el coordinador d’organització, David Bonvehí, que va anunciar que serà en el pròxim consell nacional del mes de gener quan es decidirà el futur dels cinc membres de la cúpula que ara mateix incompleixen el límit de càrrecs fixat pels estatuts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les paraules de Bonvehí van aconseguir, doncs, posposar un debat que amenaçava de reobrir ferides mal tancades en el congrés fundacional. Amb el reglament a la mà, cap membre de la presidència o de la direcció executiva pot acumular més de dos càrrecs entre orgànics i institucionals, un requisit que ara incompleixen Montserrat Candini, Albert Batet, Lluís Guinó, Neus Munté i també Elsa Artadi.

Tots cinc podran, si no volen deixar cap càrrec, encarregar un informe a la comissió per a la qualitat democràtica -es constituirà el 14 de gener- i defensar davant del consell nacional que són una excepció al règim d’incompatibilitats.

Tot i que cal l’aval de dos terços dels consellers nacionals, diversos membres de l’òrgan apunten a l’ARA que no creuen que cap dels cinc dirigents hagi d’acabar deixant finalment algun dels seus càrrecs. Qui ho té millor és Elsa Artadi, ja que la seva incompatibilitat no és perquè tingui tres càrrecs sinó perquè és un alt càrrec de la Generalitat i forma part de la cúpula del partit. Tanmateix, un diputat apuntava ahir que “si s’expliquen bé, la resta de dirigents també poden passar el filtre”. “No sé si avui, en fred, es tornaria a aprovar el mateix règim d’incompatibilitats”, apunta també un regidor.

No tothom ho veu igual. Un dirigent local critica que els membres de la cúpula que acumulen més de dos càrrecs es plantegin no deixar-ne cap, i augura que “en funció de com es resolgui la situació s’estarà donant l’estocada final al partit”. De moment, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, té previst parlar en les pròximes setmanes amb tots els dirigents afectats.

Una fundació separada del partit

El consell nacional també va donar llum verda a la posada en marxa de la nova fundació del partit, impulsada per l’expresident Artur Mas. Una entitat que Pascal va confiar que es converteixi en el “think tank de referència” a Catalunya en els pròxims tres anys i ajudi el PDECat a tornar a ser “pal de paller”. Tot i estar a l’òrbita del partit, la fundació vol ser un instrument que aplegui personalitats d’altres sensibilitats sobiranistes. Per això, els representants de la formació seran minoria en el patronat d’una entitat que també vol trencar amb precedents com el de la CatDem, ara en fase de liquidació. Bonvehí va explicar que la nova fundació no tindrà cap vincle financer amb el partit, i que es nodrirà de les aportacions que facin tant persones individuals com empreses.

El llançament del nou logo, el 17 de desembre

Amb els principals òrgans del partit ja en marxa, el Partit Demòcrata celebrarà el 17 de desembre un acte per presentar la nova imatge de la formació. Un acte amb el qual el PDECat vol donar impuls a la captació d’associats i consolidar la marca després dels maldecaps inicials per inscriure el nom del partit. Per dissenyar el logotip del partit s’han presentant al concurs 156 propostes.

stats