Política 30/09/2014

El PSOE, convençut que la majoria dels catalans vol una Espanya federal

Pedro Sánchez diu que la veu del PSC "serà escoltada amb més força" després del 9-N

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, no té cap dubte que la majoria dels catalans vol "una Catalunya millor dins d'una Espanya millor". Segons diu, això només és possible reconvertint l'estat autonòmic en un de federal, que iguali determinades competències entre comunitats, que faci estable el model de finançament –amb oposició rotunda a un concert econòmic pels catalans– i que eviti les "disfuncions" actuals. En aquesta eventual reforma de la Constitució, el líder socialista també hi abordaria les "singularitats" que caldria blindar, com la llengua.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha dit aquest dimarts al matí en una entrevista a Onda Cero, poques hores després de la suspensió fulminant per part del TC de la llei de consultes i el decret de convocatòria. Sánchez ha reiterat la plena "lleialtat" al govern del PP a l'hora de defensar que la sobirania estatal no és divisible. En aquest punt, ha negat cap discrepància amb el PSC que, segons ha dit, també s'oposa clarament al 9-N. Sí, en canvi, que ha admès diferències amb el fet que els socialistes catalans donessin suport a la llei al Parlament.

En tot cas, Sánchez defensa el paper que està jugant a Catalunya el partit de Miquel Iceta i està convençut que la seva veu "serà escoltada amb més força" després del 9 de novembre, quan quedi clar que la consulta –que a parer seu produeix "frustració" i fragmenta la societat– no es fa. Serà el moment, aleshores, de posar en marxa aquest canvi constitucional i que els catalans, com la resta de ciutadans de l'Estat, "votaran". El líder del PSOE creu que això és el que vol la majoria. Preguntat per què, si és així, els socialistes no guanyen les eleccions, Sánchez ha demanat "temps".

Després d'insistir a demanar coratge al president espanyol, Mariano Rajoy, per obrir un camí que doni resposta política a un problema polític, ha lamentat l'actuació de CDC, un partit que no "reconeix" i ha recordat que CiU va ajudar a evitar el rescat d'Espanya l'any 2010. En canvi, ha confessat que li "agrada" més el discurs de Josep Antoni Duran i Lleida perquè busca la "centralitat" i agrupar àmplies majories socials.

stats