NOU GOVERN
Política 27/12/2010

Josep Lluís Cleries, un vell conegut del món associatiu i del tercer sector

El nou conseller de Benestar i Família va ser director general d'Acció Cívica entre 1996 i 2003. Els darrers anys, des de l'oposició, ha estat l'ariet de CiU contra Carme Capdevila, sobretot per l'aplicació de la llei de la dependència

Acn
2 min
Felip Puig, portaveu parlamentari de CiU, i Josep Lluís Cleries, diputat de la federació nacionalista

BarcelonaJosep Lluís Cleries (Barcelona, 1956) no és un nouvingut en el món associatiu i del tercer sector. El nou conseller de Benestar i Família és un vell conegut en l'àmbit que ara dirigirà. En les dues últimes legislatures, Cleries ha estat diputat i ha fiscalitzat amb bel·ligerància les polítiques del tripartit en aquesta matèria. En els últims quatre anys, ha fet una dura oposició a la republicana Carme Capdevila. Durant l'època de Jordi Pujol, Cleries va ser director general d'Acció Cívica de la Generalitat entre 1996 i el 2003. Ara ocuparà un lloc al consell de Govern que presideix Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És enginyer industrial, diplomat en funció general a l'administració pública per ESADE i diplomat en desenvolupament directiu a l'administració per l'IESE. També és director d'activitats infantils i juvenils en el lleure per l'Institut Pere Tarrés.

Al llarg de la seva trajectòria ha encapçalat diversos projectes socials com ara el Moviment de Centres d'Esplais Cristians, la Coordinació Catalana de Colònies, Casals i Centres d'Esplai, la Coordinadora Catalana al Servei de l'Infant, el Secretariat de Pastoral de Joventut de Catalunya i Balears, l'Aplec de l'Esperit dels Bisbats de Catalunya o la Fundació Pere Tarrés.

Entre les seves responsabilitats institucionals, Cleries, ha estat gerent de l'Institut Català del Voluntariat (INCAVOL) entre 1993 i 1995, i director general d'Acció Cívica de la Generalitat entre 1996 i 2003. En l'últim congrés de CDC va ser nomenat secretari d'Estat del Benestar i Suport a la Família de CDC.

De fet, és conegut en l'àmbit parlamentari que Cleries ha aprofitat els set anys a l'oposició de CiU per teixir complicitats entre la federació nacionalista i el món del tercer sector. Cleries ha pentinat el país visitant associacions i entitats socials, grans i petites, per fer-hi arribar les posicions de CiU i conèixer de primera mà les seves problemàtiques.

Durant els últims anys, Cleries ha estat el diputat encarregat de vigilar de prop les polítiques del departament que ara dirigirà. Ha estat l'ariet de CiU contra la ja exconsellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, que ha estat interpel·lada de forma sovintejada per Cleries sobre temes del seu departament. Un dels temes en què ha estat més bel·ligerant ha estat el desplegament de la llei de dependència.

Ara, el nou conseller assumeix la direcció d'aquesta cartera, que torna a recuperar el nom que tenia durant els últims anys de CiU, quan era dirigida per Irene Rigau.

stats