Política 28/07/2014

El PIB d'una Catalunya independent cauria "entre un 1 i un 2%" pel possible boicot d'Espanya

El CATN assegura que aquesta reducció de la riquesa "es veuria àmpliament compensada per la desaparició del dèficit fiscal"

Laia Vicens / Marc Colomer
2 min
Carles Viver i Pi-Sunyer presenta el nou informe del Consell Assessor per a la Transicio Nacional (CATN) / PERE TORDERA

BarcelonaEl president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, ha explicat aquest dilluns que Catalunya podria patir una "reducció dràstica i sobtada de les exportacions" com a conseqüència d'un boicot, o el que s'anomena efecte frontera. Aquesta disminució de les exportacions comportaria una caiguda d'"entre l'1 i el 2% del PIB". Pi-Sunyer ha matisat que aquesta caiguda seria "transitòria". El nou informe del CATN sobre les relacions comercials entre Catalunya i Espanya diu que el boicot seria "selectiu, simbòlic i de curta durada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'informe que s'ha fet públic sobre comerç també diu que aquesta caiguda del PIB català es veuria "àmpliament compensada per la desaparició del dèficit fiscal", així com "la capacitat dels exportadors catalans per innovar i competir". A més, aconsella el govern que adopti "algunes mesures dirigides a prevenir alguns dels efectes del canvi de situació", sobretot als sectors que puguin ser els "més afectats per boicots selectius". Aquests sectors serien "els productes de consum final amb origen determinable i cert valor simbòlic".

Reforçar l'Autoritat Catalana de la Competència

El CATN ha publicat aquest dilluns els 8 informes que faltaven. Un d'ells és el que analitza les autoritats reguladores i de la competència que exigeix la UE. Europa obliga els estats a tenir autoritats independents que "garanteixin la competència a determinats mercats i que regulin determinats sectors econòmics", ha explicat Pi-Sunyer. En concret, cal regular els àmbits de les telecomunicacions, transport ferroviari, servei postal, residus nuclears i serveis financers. Els assessors del govern creuen que "la millor opció" és regular-los a través de l'Autoritat Catalana de la Competència, que ja existeix "i només s'hauria de reforçar". "S'han de crear pocs organismes administratius nous, una desena, i reforçar-ne més d'una vintena que ja existeixen", ha dit el president del CATN, que ha assenyalat que és "una feina abastable" per a Catalunya.

Sense Suprem ni Constitucional

Un dels altres informes és el que fa referència a l'administració de justícia i el poder judicial d'una Catalunya independent. Pi-Sunyer ha explicat que "deixarien de tenir jurisdicció" el Tribunal Suprem, l'Audiència Nacional, els jutjats centrals i el Tribunal Constitucional. Aquestes funcions les faria el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, les audiències provincials i els jutjats. Mentre no s'aprovés una Constitució catalana, el sistema de govern del poder judicial quedaria en mans de la sala de govern del TSJC i el govern de la Generalitat, en un model mixt que seria provisional.

Els últims vuit informes

Aquestes conclusions s'han presentat aquest dilluns al Palau de la Generalitat i són els últims vuit informes que el CATN presenta al govern. En total, s'han redactat 18 informes, preparats en 53 reunions i que conformen unes 1.366 pàgines que configuraran el 'Llibre blanc per a la transició nacional', que es presentarà al setembre. El portaveu del govern i conseller de Presidència, Francesc Homs, ha reconegut "la immensa feina" que han fet els membres del CATN.

stats