Política 08/04/2012

El PNB insta Rajoy a "moure's" per accelerar el procés de pau i l'esquerra abertzale reclama independència a l'Aberri Eguna

El País Basc ha celebrat aquest diumenge el dia de la pàtria basca (Aberri Eguna), la primera que se celebra des de l'anunci de cessament de l'activitat armada d'ETA

Efe
2 min
Molts bascos han assistits als actes de l'Aberri Eguna a Bilbao / EFE

PamplonaEl País Basc ha celebrat aquest diumenge l'Aberri Eguna, el dia de la pàtria basca, la primera que se celebra des de l'anunci de cessament de l'activitat armada d'ETA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els nacionalistes bascos s'han reunit a Bilbao, on el líder del PNB, Iñigo Urkullo, ha aprofitat l'acte central per reclamar al president espanyol, Mariano Rajoy, que "es mogui" per avançar en el procés de pau a Euskadi. Per la seva banda, els abertzales han organitzat una gran manifestació a Pamplona en què milers de persones han reclamat la independència d'Euskadi.

Enguany és el 80è aniversari de l'Aberri Eguna, que es va celebrar per primera vegada el 1932, i és la primera que se celebra després de l'anunci d'ETA, el passat 20d'octubre, del cessament definitiu de la seva activitat armada.

Urkullu ha demanat a Rajoy que no es quedi enrere en les polítiques que "aprofundeixen en el camí cap a la pau i la normalització", i l'ha instat a que "no s'estanqui en l'excepcionalitat del passat". D'aquesta manera, li ha recordat al president espanyol que les normes jurídiques vigents "ofereixen marge per a l'acció".

Per Urkullu, "és possible" tant l'acostament de presos d'ETA, com la "participació política plena" de l'esquerra abertzale, davant "l'evidència" del cessament definitiu de l'acció armada.

El líder nacionalista ha aprofitat per recordar-li a Rajoy que si "emprèn aquest camí" trobarà un "ampli" suport parlamentari, i li ha demanat que no "decepcioni" la societat basca.

Milers de bascos clamen independència a Pamplona

Paral·lelament als actes de Bilbao, milers de persones han reclamat la independència d'Euskadi en una manifestació convocada per la Xarxa Independentistak amb el suport de l'esquerra abertzale, Eusko Alkartasuna, Alternatiba, Aralar i Abertzaleen Batasuna.

Més de 30.000 persones, segons els organitzadors, i unes 12.000, segons la policia, han participat en la manifestació encapçalada per una ikurriña de grans dimensions seguida d'una pancarta en què es llegia "Independentzia" (independència).

"La independència ens convé, amb la independència Euskal Herria guanya. Guanya llibertat, guanya sobirania, guanya democràcia, guanya una república, una república basca, democràtica, avançada, amb justícia social, una Euskal Herria solidària amb la resta de nacions del món" , ha exaltat Txutxi Ariznabarreta, membre de la xarxa Independentistak. Ariznabarreta ha afegit: "Hem de marxar d'Espanya i de França, on mai ens han preguntat si hi volem estar".

stats