Política 21/05/2018

El PNB posa en dubte el suport als pressupostos de Rajoy per l’allargament del 155

El partit ho decidirà "a l'últim minut" mentre treballen per "desactivar el 155"

Dani Sánchez Ugart
3 min
Andoni Ortuzar, president del PNB, en una imatge d'arxiu / ACN

MadridMariano Rajoy té gran part de les seves esperances per continuar a la Moncloa fins a esgotar el mandat en els pressupostos generals de l’Estat que es voten entre avui i dimecres al Congrés dels Diputats. El president espanyol necessita aquests comptes per poder prorrogar-los l’any que ve, i no haver de convocar unes eleccions anticipades que arribarien en el pitjor moment, per l’auge demoscòpic de Ciutadans. Però la situació a Catalunya, i la seva decisió de mantenir el 155 per no acceptar la publicació al DOGC del nomenament dels consellers designats pel president de la Generalitat, Quim Torra, li estan enverinant la situació. El suport del PNB, que al PP donaven per fet, després de negociar amb els nacionalistes bascos un paquet d’inversions i una pujada de les pensions a tot l’Estat, està ara en suspens per l’allargament de la intervenció de l’autonomia catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els nacionalistes bascos, que havien defensat en el passat que no donarien suport als pressupostos amb el 155 en marxa, van celebrar dilluns una reunió de l’EBB, el màxim òrgan de direcció del partit, per acabar de fixar la seva posició sobre els comptes, i van optar per xutar la pilota endavant. En lloc de decidir si aprovaran totes les partides dels pressupostos, van optar per anar-les aprovant en les votacions d’avui i esperar a veure l’evolució de la situació a Catalunya fins dimecres, quan tingui lloc al Congrés la votació definitiva. El partit assegura que apuraran "fins a l'últim minut" per decidir la seva posició sobre els pressupostos i, mentrestant, mantenen "com a objectiu prioritari" la desactivació del 155: "A aquesta finalitat dedicarem els nostres millors esforços els pròxims dies", van dir en un comunicat els 'jeltzale'.

La situació catalana, doncs, continua tenint segrestada l’estabilitat política espanyola. Però amb les pressions de Ciutadans per aplicar duresa contra l’independentisme, i el nou paper del PSOE, que també ha abraçat el discurs dur, Mariano Rajoy té dificultats per aixecar el peu de l’accelerador amb el 155. Dilluns es va publicar el decret de composició del nou Govern al DOGC, però el govern espanyol manté segrestada la publicació del nomenament dels consellers, pas imprescindibles per al final del 155. L’ajornament d’aquesta publicació és el terreny intermedi que ha trobat Rajoy per mirar de guanyar temps, a l’espera que Torra defalleixi en les seves intencions de fer consellers presos polítics i exiliats. Però el calendari li deixa poc marge de fer concessions al PNB, i els sectors més pròxims a tesis nacionalistes pressionen perquè no es deixi passar el 155.

El president espanyol va demanar dilluns un Govern “viable” i que sigui capaç de dialogar “seriosament” amb l’Estat, en un intent de fer canviar d’opinió Torra sobre la composició del Govern. Només així es podrà recuperar la “normalitat institucional” a Catalunya, va dir. Amb més duresa es va expressar la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que va acusar Torra d’haver iniciat una “dinàmica perversa” que està “abocada al fracàs” i va demanar “sentit comú”. Per això, va dir, “han d’analitzar molt bé” la publicació dels nomenaments al DOGC.

Mentrestant, els 'jeltzale' estan atrapats entre dues aigües. Els al·licients per aprovar els comptes són, d’una banda, els més de 500 milions que els ha promès Mariano Rajoy en inversions al País Basc, i l’acord per apujar totes les pensions amb l’IPC. Però, a més, al darrere d’això hi ha un objectiu polític clar: combatre Ciutadans. El partit d’Albert Rivera, que de moment no ha aconseguit penetrar al País Basc, ha fet els últims mesos una dura campanya contra els “privilegis” que segons ell es dona als nacionalistes bascos amb el “cuponazo”, que és com ell anomena la quota basca. Tancant un acord amb Rajoy sobre els pensionistes de tot l’Estat, els nacionalistes bascos es van poder treure de sobre les acusacions d’insolidaris que vessa sobre ells Rivera, a qui a més van deixar en fora de joc, arrencant un compromís que el líder taronja va passar per alt. D'altra banda, Podem i EH Bildu estan a l’espera dels passos que faci el PNB per burxar en la seva falta de coherència si voten els pressupostos mentre hi hagi 155.

El PNB preveia dos escenaris a l’hora de la veritat de la votació pressupostària que arribarà demà: que el 155 hagués decaigut després del nomenament d’un Govern, o que no ho hagués fet per la insistència dels independentistes a votar Puigdemont. En els dos casos els 'jeltzale' se sentien amb les mans lliures per votar els comptes, perquè, en el segon cas, haurien culpat l’expresident de la Generalitat de la situació. Però el terreny intermedi en què s’ha situat la qüestió (el 155 continua, tot i que Puigdemont ha fet un pas al costat) donen arguments als que aposten pel 'no' als pressupostos.

stats