Política 16/12/2011

Amaiur estudia fer grup al Congrés amb Geroa Bai

Els serveis de la cambra baixa tenen dubtes, però, que sigui possible plantejar un nou grup diferent del que va negar ahir la mesa del Congrés

Joan Rusiñol
2 min

MadridUn cop denegada la petició de la mesa perquè els 6 diputats d'Amaiur –sense comptar el de Navarra– fessin grup parlamentari propi al Congrés, ara la formació abertzale estudia fer una altra proposta: demanar el suport de la diputada de Geroa Bai, Uxue Barkos, per arribar als mínims que exigeix el reglament i que el PP va aplicar de forma estricta ahir per enviar-los al grup mixt. Aquesta és una possibilitat que ja van avançar ahir a la nit a l'ARA fonts populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dubte, però, és si encara és possible canviar la formulació del grup. Amaiur va sol·licitar al registre formar grup sense diputats d'altres formacions, excloent, però, el diputat electe per Navarra, que encara no ha pres possessió, la circumscripció on no van arribar al 15% dels vots exigits. Segons la formació, ho van fer seguint el criteri dels serveis jurídics de l'Estat. Ara no descarten reformular la proposta i sumar-hi Barkos, aprofitant el recurs que presentaran avui. Els lletrats de la cambra, però, dubten que hi siguin a temps i deixen entreveure que el recurs no pot canviar la proposta inicial. De fet, el PP va assegurar ahir que els abertzales "han perdut una oportunitat d'or". És a dir, que si els populars fan de nou una lectura estricta del reglament, el desestimarien i mantindrien Amaiur al mixt.

El president del Congrés, Jesús Posada, ha assegurat avui –després de reunir-se amb el rei– que gestionar un grup mixt amb 18 diputats serà "complicat", però que és "un esforç que s'ha de fer" perquè els diputats puguin expressar "la seva opinió". El rei ha sol·licitat formalment a Posada que proposi la investidura del candidat del PP, Mariano Rajoy, a la presidència del govern espanyol. L'obertura solemne de les Corts, amb la presència de la família reial, serà el dimarts 27 de desembre.

stats