Política 12/12/2011

Jesús Posada presidirà el Congrés i deixa sense el càrrec Jorge Fernández Díaz

El president electe, Mariano Rajoy, ha fet públics els noms durant la junta directiva del PP, aquest matí, a Madrid. Posada desbanca el gran aspirant, el català Jorge Fernández Díaz

Joan Rusiñol
2 min
Jesús Posada i Jorge Fernáz Díaz

MadridSorpresa majúscula. L'exministe Jesús Posada, antic president de Castella i Lleó i un històric del PP, serà el nou president del Congrés, en substitució del socialista José Bono. Posada té experiència de gestió. Va ser ministre d'Agricultura i d'Administracions Públiques amb José María Aznar i en els darrers anys ha estat president de la comissió de pressupostos. Amb aquesta decisió, Rajoy no premia el principal aspirant a totes les enquestes, el català Jorge Fernández Díaz. El fins ara portaveu del PP al Senat, Pío García-Escudero, rellevarà el basc Javier Rojo al capdavant de la cambra alta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Posada l'acompanyaran a la mesa de la cambra baixa Celia Villalobos i Dolors Montserrat, la quota catalana, com a vicepresidentes, i Santiago Cervera i Ignacio Gil Lázaro com a secretaris.

El PP, doncs, tindrà 5 llocs; el PSOE, 4, i CiU, un. Fora de la mesa queda ara el PNB i se segueix negant l'accés a IU malgrat el seu bon resultat en vots i escons el 20-N. Al Senat, la distribució serà de 4, 2, 1. És a dir, que els populars no han renunciat a cap dels llocs que els corresponia per beneficiar els nacionalistes. A la cambra baixa, els socialistes havien proposat que dels 5 llocs del PP, un fos per a CiU i, a canvi, ells en cedirien un a IU.

Alimentant la idea de previsibilitat que sempre defensa, Rajoy no ha sorprès en la decisió al Senat. El nou president, Pío García-Escudero, porta temps a la cúpula del partit, però té un perfil més discret que altres dirigents. Nascut a Madrid el 1952, arquitecte de professió i fanàtic dels toros, va entrar a la política de la mà de José María Aznar quan era president de Castella i Lleó. Després va fer el salt a la política autonòmica madrilenya. El 1993 va arribar a la presidència del PP de Madrid, càrrec que va acabar abandonant el 2004 per la pressió d'Esperanza Aguirre, que volia assumir el control del partit, seguint l'esquema del partit a totes les comunitats autònomes. Durant les dues últimes legislatures s'ha forjat com a orador impecable a la cambra alta. Els seus aspres cara a cara a les sessions de control a Rodríguez Zapatero han tingut, sovint, un alta càrrega elèctrica.

A García Escudero l'acompanyaran a la mesa Juan José Lucas, Ramón Rabanera i Matías Conde. El nou president del Senat era dels pocs dirigents populars que ha fet pública, des de fa temps, la seva falta d'ambició per ser ministre del govern Rajoy.

Alfonso Alonso, exalcalde de Vitòria i persona de l'equip de Soraya Sáenz de Santamaría, exponent de la nova fornada de dirigents del PP basc, serà el portaveu del PP al Congrés, i el gallec José Manuel Barreiro, al Senat. Barreiro, exvicepresident de la Xunta de Galícia amb Manuel Fraga.

stats