Política 14/04/2012

Els 'barons' del PP donen via lliure a Rajoy per retallar en sanitat i educació

Els presidents autonòmics del PP assumeixen "absolutament" la tisorada de 10.000 milions. La direcció frena el discurs recentralitzador d'Esperanza Aguirre

Joan Rusiñol
2 min

MadridLa direcció del PP s'ha reunit avui amb els presidents autonòmics del PP –i els líders del partit allà on no governen– per fixar un únic discurs a l'hora d'explicar els pressupostos generals de l'Estat i llençar un missatge de contundència sobre el compromís de l'objectiu de dèficit per a aquest any. Per això, després d'una setmana moguda políticament i als mercats, els 'barons' s'han posat al servei del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i han assumit "absolutament" la retallada de 10.000 milions extres en sanitat i educació que dilluns passat va anunciar l'executiu espanyol. Ho ha avançat avui la secretària general de la formació, María Dolores de Cospedal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No confondre "drets bàsics amb beneficis"

En una compareixença de premsa posterior, Cospedal no ha volgut concretar com serà aquesta tisorada –deixa el debat del copagament per a la conferència sectorial de sanitat– però ha avisat: "Cal diferenciar entre els drets socials bàsics i els beneficis en èpoques de bonança que no discriminen pel nivell de renda". Com a exemple del que el PP no considera un dret adquirit –ha arribat a parlar de coses "supèrflues"– hi ha la gratuïtat dels llibres de text per a tothom i del transport públic per als majors de 65 anys d'edat.

Segons ha explicat, la reunió ha servit per frenar el discurs recentralitzador que ha apuntat aquesta setmana la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre. Cospedal ha assegurat que "les comunitats autònomes no són el problema, han de ser part de la solució". Ha assegurat que no s'ha debatut la possibilitat de retornar competències a l'Estat però sí de "coordinar i reordenar" la gestió per "evitar duplicitats" i guanyar "eficàcia".

Per això, ha garantit la plena "lleialtat institucional" entre les comunitats autònomes del PP i el govern de l'Estat per complir estrictament els objectius de dèficit ordenats per Brussel·les. Ha dit que Rajoy ha traslladat un "missatge de confiança" sobre les possibilitats d'èxit de l'economia espanyola, amb reformes i estabilitat pressupostària.

stats