Política 09/10/2017

Societat Civil Catalana, PSC i PP desaproven els crits de "Puigdemont, a presó" a la manifestació espanyolista

Socialistes, populars i Cs critiquen que els manifestants increpessin ahir els Mossos

Ara / Agències
2 min
El vicepresident de la plataforma espanyolista Societat Civil Catalana, José Domingo, ahir en roda de premsa a la seu de l’entitat.

BarcelonaEl vicepresident de Societat Civil Catalana (SCC), José Domingo, assegura que no li "van agradar" els crits de "Puigdemont, a presó" que aquest diumenge feien els assistents a la manifestació convocada a Barcelona per la plataforma espanyolista. En declaracions a Catalunya Ràdio, i en la línia del que va expressar l'exministre Josep Borrell a la marxa, Domingo ha argumentat que són els jutges els que determinen si es cometen delictes o no. Després de precisar que des de la capçalera de la manifestació va demanar que no es proferissin aquestes exclamacions, el vicepresident de l'entitat també ha assenyalat que el sentiment de molts manifestants era d'"angoixa" i d'"indignació" pel Procés i davant d'una possible declaració unilateral d'independència (DUI).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant el PSC com el PP han condemnat també a Catalunya els crits de "Puigdemont, a presó", mentre que Cs ha evitat de moment fer-ho. "Les decisions que afecten la justícia no s'han de prendre al carrer", ha dit el diputat del PP Santi Rodríguez, i el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha deixat clar que al seu partit no li agradaria arribar al punt de veure Puigdemont tancat i que, en tot cas, seria una mesura que "correspondria a un jutge"

Els tres partits constitucionalistes, però, sí que han coincidit a criticar que nombrosos manifestants increpessin els Mossos durant la marxa. El diputat del PP Santi Rodríguez ha qualificat els crits contra la policia catalana de "lamentables", mentre que el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha dit que els socialistes lamenten "l'aire de tensió" que s'ha generat aquests dies al voltant de "tots els cossos policials". Per la seva banda, el diputat de Cs Jorge Soler ha dit que no creu que cridar contra els Mossos sigui una "opció".

Tot i això, el mateix dia en què el comissari de Drets Humans del Consell d'Europa ha demanat al ministre de l'interior, Juan Ignacio Zoido, que s'investigui l'actuació policial de l'1-O, Rodríguez ha reiterat la seva condemna a la resistència dels ciutadans per protegir el referèndum. En aquest sentit, ha assegurat que fins i tot va veure pares posant "nens al davant", cosa que segons ell suposa "una imatge molt lamentable".

Les condicions de l'Estat per dialogar

Els representants dels tres partits constitucionalistes han demanat al Govern que no tiri endavant una declaració unilateral d'independència (DUI). "Cal respectar les lleis encara que no t'agradin. No es pot imposar res", ha dit Soler. En cas que es declari la independència, el PSC demanarà "convocatòria immediata d'eleccions", un escenari que Cs ja fa temps que reclama i que -ha dit Illa- hauria de forçar "idealment" el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Tant el dirigent socialista com Rodríguez han dit que correspon al govern espanyol decidir quines mesures aplica si hi ha una DUI. El diputat del PP ha dit que "tant de bo no passés", i ha afirmat que "des del primer dia" el govern espanyol està disposat a dialogar amb l'executiu. Això sí, ha dit que "el primer element imprescindible és que hi hagi compliment de les lleis". I el segon? No parlar de dret a decidir: "Del que no podem parlar és del que no està a les nostres mans, com és la sobirania espanyola".

stats