Política 04/05/2015

El PP carrega contra CiU i ERC per la nova llei electoral i proposa llistes obertes

Sánchez-Camacho anuncia una esmena a la totalitat i un projecte alternatiu que equipari els vots entre ciutadans

Mario Martín Matas
2 min
La presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho, en una imatge d'arxiu. EFE

BarcelonaLa presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha anunciat aquest dilluns que el seu partit ha presentat una esmena a la totalitat al projecte de nova llei electoral que debatrà el Parlament en el ple que comença demà i que, a la vegada, presentarà un projecte de llei alternatiu que inclogui "un nou sistema electoral" similar a l'alemany, amb llistes obertes i un repartiments dels escons en base a una circumscripció única.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez-Camacho ha lamentat les presses de CiU i ERC per aprovar ara la nova llei, després de 35 anys sense, quelcom que ha considerat "inaudit" perquè no inclou un sistema electoral diferent. Segons ella, tots dos partits no tenen cap interès en fer aquesta reforma perquè l'actual model "els beneficia" i ha permès que a les eleccions del 1999 i del 2003 governés CiU tot i que el PSC va obtenir més vots o que, a dia d'avui, el cap de l'oposició sigui Oriol Junqueras, tot i que el PSC també va obtenir més vots. És per això que la proposta de modificació que hi ha sobre la taula és "un altre engany" que perpetua que el valor dels vots a Lleida, Girona i Tarragona sigui superior al del vots a Barcelona, ha assegurat.

Després de recordar que el PP ja havia proposat la reducció de diputats dels 135 actuals als 109, però que la proposta va ser rebutjada per la resta de partits, Sánchez-Camacho ha explicat que el sistema que defensarà el PP inclou un doble vot a la candidatura i als candidats territorials, tot i que amb un recompte únic. Una de les principals novetats seria la presentació de llistes obertes, una proposta que, tot i que el PP no ha defensat a nivell estatal, sí que ha estat exposada per comunitats com Madrid o Múrcia, ha dit Sánchez-Camacho, quelcom que demostra l'interès del partit per tornar el prestigi a la política i millorar el sistema democràtic. "Estem disposats a pactar amb tots els que vulguin una regeneració democràtica de veritat", ha afegit sobre la nova llei catalana, però "sense enganys ni farses" que volen vendre com a nova una llei electoral que no modifica el sistema del 1979, ha afegit.

stats