Política 24/04/2012

El PP busca CiU per aprovar els pressupostos més austers de la democràcia

Malgrat que l'executiu espanyol pot aprovar els comptes amb la seva majoria absoluta, la solitud del PP al Congrés en el debat de pressupostos d'aquest dimarts no és el senyal que els mercats i la UE esperen

Ara/agències
2 min
Mariano Rajoy, president del govern espanyol / EFE

BarcelonaLa relació entre el PP i CiU, tant al Parlament de Catalunya com al Congrés dels Diputats, és una de les claus polítiques actuals. Tot i la majoria absoluta de Rajoy, el PP necessita políticament algun suport. Per això, el president espanyol ha buscat des del primer dia el suport de CiU, que governa a Catalunya, una peça clau des del punt de vista econòmic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CiU ha donat suport fins ara a les mesures més polèmiques de Rajoy: la pujada d'impostos, la reforma laboral i també l'amnistia fiscal. A canvi, el PP català ha donat suport els Pressupostos de CiU a Catalunya i a tot un seguit de mesures més. Ara, però, CiU ha presentat una esmena a la totalitat contra els comptes de Rajoy que es debat aquest dimarts i es vota demà dimecres. Malgrat que l'aprovació és imminent, les negociacions semblen estancades.

El final d'aquest idil·li l'anunciava en certa manera el líder de la federació a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, que va dir que veia molt difícil retirar l'esmena a la totalitat als comptes del govern espanyol, els primers del PP. L'hostilitat per part de CiU cap a les retallades del PP a Madrid també la va posar de manifest el president de la Generalitat, Artur Mas. Ahir dilluns, va afirmar en dues entrevistes que convocarà eleccions "si l'Estat intervé Catalunya".

Malgrat això, el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, mirarà aquest dimarts de convèncer la resta de grups parlamentaris del Congrés sobre els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2012, especialment CiU, que ha presentat una esmena de devolució i que amenaça de rebutjar els comptes de l'executiu si no s'hi inclou el deute que l'executiu de Madrid té amb la Generalitat, segons determina l'Estatut que Catalunya va aprovar el 2006.

La resta de l'oposició també és contrària als comptes de Rajoy, i cap formació ha anunciat que li donarà suport.

stats