Política 18/06/2015

El PP i Ciutadans acusen Mas de ser el responsable de la crisi a CiU: "Tot el que toca ho trenca i ho divideix"

Iceta carrega contra el president per "dividir el catalanisme" i la CUP lamenta que no acabin les retallades tot i el canvi de consellers

Laia Vicens
3 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, amb la vicepresidenta, Joana Ortega, durant el ple d'aquest dijous

BarcelonaLa crisi a CiU ha sobrevolat tota la sessió de control al president de la Generalitat, Artur Mas. Tots els partits, excepte ERC, han dedicat la seva pregunta al president a qüestionar-lo sobre les conseqüències de la marxa dels tres consellers d'Unió i el futur del procés després de la crisi al Govern i a CiU. El PP i Ciutadans han sigut els més durs amb Mas, a qui acusen de ser el responsable de la fractura de la federació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albert Rivera, a Mas: "No m'ha de convèncer a mi, si ni convenç els seus"

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha situat Mas com el responsable de la crisi de CiU. Rivera ha afirmat que Mas "cada cop està més sol" perquè ha dedicat la legislatura a "dividir el seu partit". "L'únic que ha aconseguit és dividir el seu partit i trencar el seu Govern", ha etzibat el president de C's.

Al seu torn, Mas ha demanat a Rivera que "ajudi" que Catalunya "es pugui comptar", perquè fer una consulta no és "un dimoni", sinó que seria "el paradís d'un país plenament democràtic". Rivera, però, no ha afluixat i ha dit: "No m'ha de convèncer a mi", i ha afegit que "ni convenç els seus", en relació amb el fet que a la consulta interna d'Unió guanyés la proposta oficialista.

Camacho, a Mas: "Tot el que toca ho trenca, ho divideix i ho fractura"

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha acusat el president de la Generalitat, Artur Mas, d'haver "dividit i fracturat" les famílies, el PSC, la federació de CiU i el seu Govern. "Tot el que toca ho trenca, ho divideix i ho fractura", ha afirmat Camacho, i ha desitjat que ara no es fracturi la societat catalana. Mas ha replicat preguntant si "pensar diferent és dividir la societat". Així, ha criticat que es pugui "pensar diferent" en l'aspecte religiós o ideològic, mentre que en el debat sobiranista, no.

La líder popular, que també ha criticat Mas per "no fer gaire autocrítica" tot i estar patint "la crisi més gran del seu Govern", ha alertat dels "populismes i radicalismes d'esquerres", com els dels ajuntaments de Barcelona i Madrid, ha citat. Amb tot, ha demanat a Mas que "rectifiqui" els seus plans independentistes o que "se'n vagi".

Iceta: "Quants partits caldrà sacrificar a l'altar del procés?"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha protagonitzat una de les intervencions més crítiques amb Artur Mas, a qui ha acusat de tenir un "balanç de govern esquifit" i de "dividir el catalanisme", un fet que l'únic que fa, ha dit, és "afeblir Catalunya". El líder del PSC, que com Unió també va patir una forta divisió arran del procés sobiranista, s'ha preguntat: "Quants partits caldrà sacrificar a l'altar del procés?".

La CUP lamenta que el canvi de Govern no serveixi per posar fre a les retallades

Mas ha explicat que anunciarà en les "properes hores o dies" el canvi de govern en respondre una pregunta del diputat de la CUP Quim Arrufat sobre si els canvis al govern canviaran el rumb de les polítiques socials de l'executiu. Mas ha defensat que el 2015 hi haurà una dotació de 1.066 milions d'euros en "agenda social", una xifra que és "superior" al 2014. "L'agenda es mantindrà", ha afirmat Mas. Arrufat ha criticat que els canvis de consellers no acabin amb les retallades i el "neoliberalisme". "S'atreveix amb els pobres i protegeix els rics", ha etzibat el diputat cupaire.

stats