PROCÉS SOBIRANISTA
Política 03/08/2017

PP i Cs fan servir Arran per parlar de ‘kale borroka’ catalana

Rajoy no descarta un consell de ministres el mateix dia que es tramiti la llei del referèndum

M.f.f.
3 min
Mariano Rajoy va atendre ahir els periodistes des de Galícia mentre feia esport.

MadridPP i Ciutadans estan disposats a explotar fins a la sacietat la imatge de dilluns davant la caserna de la Guàrdia Civil i el boicot contra el turisme per demostrar que a Catalunya governa una nova “kale borroka ”. Que la CUP és un partit “radical” que “ha contagiat” el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha sigut un argument recurrent des del pacte d’investidura. Però ara les dues formacions consideren que les manifestacions d’Arran, amb la participació d’Anna Gabriel i la negativa dels anticapitalistes a denunciar els actes, són la constatació del “perill” a què s’enfronten els catalans. El president espanyol, Mariano Rajoy, va entrar ahir de ple en la qüestió durant la seva passejada matinal per Pontevedra, on passa les vacances.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Sempre que un se’n va al llit amb gent així acaba tenint problemes i la CUP és claríssimament un partit extremista absolutament contrari al sentit comú, la democràcia i la llibertat”, va assenyalar el líder popular als periodistes que va trobar-se mentre practicava el seu esport favorit, caminar a pas ràpid. Des del minut u de l’aliança entre Junts pel Sí i la CUP que la Moncloa busca burxar en les diferències entre les formacions per fragmentar l’independentisme. Confia que la imatge de les protestes preocupi tant a la Generalitat com al mateix govern espanyol.

Rajoy vol evitar a tota costa haver d’intervenir per la força a Catalunya. El seu equip repeteix que una imatge internacional de la Guàrdia Civil retirant urnes els situaria en una posició complicada. Ahir va qualificar d’“estultícia insuperable” -una ximpleria- els atacs als autobusos, perquè el turisme és més del 10% del PIB d’Espanya. Des del PP van respondre-hi en sintonia. El coordinador general dels populars, Fernando Martínez-Maíllo, va censurar des d’un poble de Zamora que la Generalitat “estigui en mans d’un partit radical i extremista” com la CUP, “que no només no condemna els actes vandàlics contra el turisme, sinó que fins i tot els instiga, els protegeix i els justifica”.

Però qui intenta treure més suc de l’afer és Ciutadans, que busca de totes les maneres possibles demostrar la “passivitat” del govern espanyol amb el que passa a Catalunya i la poca voluntat d’aturar el referèndum per la força, si cal. El secretari general dels liberals, José Manuel Villegas, va expressar ahir la preocupació per la violència al carrer que utilitza, segons el seu parer, la CUP amb “qualsevol cosa com a excusa”. Kale borroka és un terme que ja va ressonant en boca dels portaveus dels dos partits espanyols des de fa temps, però que des de dilluns protagonitza també les portades i articles dels diaris editats a Madrid.

Tots de guàrdia el 16 d’agost

El govern espanyol ha donat dues setmanes de treva al Procés per anar-se’n de vacances, però Rajoy segueix amb un ull pendent dels esdeveniments a Catalunya i ha demanat a tots els ministres que ja n’hagin tornat la segona quinzena d’agost. Ahir no va descartar convocar un consell de ministres extraordinari si el 16 d’agost la mesa del Parlament admet a tràmit la llei del referèndum. La primera reunió de l’executiu està prevista ara per al 25 d’agost, però Rajoy va puntualitzar que “és possible que n’hi pugui haver una altra abans”. Puigdemont va prendre-s’ho amb ironia a Twitter: “Respecto la vocació de treball del consell de ministres. Tant de bo sempre fos així”.

stats