Política 01/12/2016

PP i C's se sumen al PSC en la petició a la mesa que rebutgi la tramitació dels pressupostos

El compromís explícit amb el referèndum i la partida de 5,8 milions prevista als comptes són les fonts de discrepància

Ara
2 min
El vicepresident, Oriol Junqueras,  en el moment  de lliurar  a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell,  els comptes  del 2017.

BarcelonaEl PP i C's s'han sumat aquest dijous a la petició de reconsideració que dimecres va presentar el PSC contra la tramitació dels pressupostos del 2017. Com els socialistes, totes dues formacions dubten de la constitucionalitat dels comptes pel compromís explícit amb el referèndum d'independència que inclouen i per les partides de 5,8 milions destinades a processos electorals i participatius, reservades precisament per a la consulta. Els partits també demanen un informe dels lletrats de la cambra per determinar si les partides són il·legals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mesa del Parlament i la junta de portaveus es reuniran aquest dijous a la tarda per decidir si accepten les peticions de PSC, C's i PP. La majoria absoluta de Junts pel Sí a la mesa i de CUP i JxSí a la junta de portaveus fa preveure que les iniciatives no prosperaran i el calendari de tramitació dels pressupostos seguirà sent el mateix. El 20 de desembre es farà el debat de totalitat al ple, durant el mes de gener es debatran els diferents capítols a les comissions parlamentàries i el debat final està previst per al 8 i 9 de febrer, tot i que els previsibles recursos al Consell de Garanties Estatutàries el faran endarrerir un màxim d'un mes.

El text presentat pel PP aquest dimecres assegura que la disposició addicional del referèndum "esdevé un mandat al govern de la Generalitat en virtut del qual ha d’habilitar els recursos pressupostaris necessaris amb una finalitat que es situa, clarament, fora del marc legal, estatutari i constitucional". En aquest sentit, els populars han recordat que el Tribunal Constitucional ha dit ja que "la convocatòria, l’organització i la gestió d’una consulta popular sobre el futur polític de Catalunya no és competència del govern de la Generalitat, i qualsevol acte normatiu en aquest sentit és considerat contrari a l’Estatut i a la mateixa Constitució".

Pel que fa a C's, el seu portaveu parlamentari, Carlos Carrizosa, ha donat per fet que la mesa desestimarà les peticions de reconsideració que han presentat i ha avançat que el partit taronja presentarà una esmena a la totalitat i portarà els pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries. "Creiem que els pressupostos no s’ajusten a la Constitució i a l’Estatut, i això és greu perquè la llei de pressupostos diu amb què es gastaran els diners de tots els catalans", ha afegit.

stats