Política 30/08/2016

PP i C’s: un pacte amb llacunes sobre l’origen dels ingressos

Inclou gastar 600 euros més per ciutadà durant la legislatura

Dani Sánchez Ugart
3 min
L’acord entre Rivera i Rajoy preveu 28.500 milions de despesa, però inclou xifres de recaptació dubtosa.

Madrid28.500 milions de despesa addicional en una legislatura, gairebé 600 euros per habitant. És el balanç econòmic que, sobre el paper, van fer el PP i Ciutadans del seu pacte d’investidura firmat aquest diumenge. Els números aparentment quadren, perquè el pacte preveu que els ingressos pugin en 29.000 milions. Però són una col·lecció de xifres rodones, algunes de les quals de recaptació dubtosa. Els dos partits confien en una pujada substancial dels diners recaptats per la lluita contra el frau (7.000 milions), l’eliminació de duplicitats administratives (7.000 milions més) i la reforma de l’impost de societats, que paguen les empreses pels seus beneficis (15.000 milions). Però fan interpretacions contraposades en aspectes clau, com en la fórmula per recuperar els diners perduts per l’amnistia fiscal, i que Hisenda considera prescrits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mercat de treball

Tres contractes i instaurar la ‘motxilla austríaca’

L’apartat laboral del pacte s’assembla més al programa electoral de Ciutadans que al del PP. El partit de Mariano Rajoy ha aconseguit evitar la derogació de la reforma laboral, que sí que es va incloure al pacte PSOE-C’s, però els d’Albert Rivera han arrencat als conservadors el compromís d’avançar cap al contracte únic. Com amb el PSOE, de moment es faria només un pas intermedi, que suposaria reduir les desenes de tipus de contractes laborals que avui hi ha a tres, amb el pretext de reduir la dualitat. També inclou la creació d’una motxilla austríaca, que és un model d’indemnització als treballadors, en el qual l’empresari posa una part del sou brut de l’empleat a un fons que després aquest empleat pot endur-se quan canvia de feina, per incentivar la mobilitat laboral. També s’hi inclouen bonificacions per a les empreses que acomiadin poc i flexibilització de les condicions dels autònoms.

Impostos

Rebaixa de l’IRPF, quan el dèficit ho permeti

El PP ha aconseguit incloure la promesa electoral de rebaixar l’IRPF al pacte amb C’s. Ho farien, en dos punts, només si el dèficit públic baixa del 3%. Aquesta caiguda de la recaptació, però, no s’inclou a la memòria econòmica de l’acord, que en canvi sí que inclou els ingressos extres que arribarien de tapar els forats de l’impost de societats, amb l’eliminació d’algunes bonificacions a les grans empreses. Però també hi ha elements de dubte en aquesta recaptació: preveuen reduir els avançaments que han de pagar les grans empreses pels seus beneficis. Rajoy havia eliminat aquests avançaments, però això va provocar aquest any un forat de 6.000 milions a les finances públiques, que el va obligar a revertir la mesura per pressió de la Comissió Europea.

Pla de xoc social

La lluita contra el frau paga les noves mesures

Ciutadans va fer renúncies en matèria de regeneració democràtica i en aspectes com la reforma de la llei electoral a canvi d’un ampli pla social que inclou un complement salarial per als sous baixos, ampliar les cobertures als aturats de llarga durada, un pla d’educació, un de gratuïtat dels llibres de text, o ampliar els permisos de maternitat, entre d’altres. També hi ha millores en la dotació de la llei de dependència.

Administracions

Partir l’autoritat de competència i estalviar 1.000 milions

Tot i la renúncia de C’s a eliminar les diputacions, el pacte inclou uns estalvis indeterminats en institucions públiques a nivell provincial per valor de 1.000 milions. També afectarà altres institucions com la Comissió Nacional de la Competència (CNMC), que els partits pretenen dividir en dos: una per als mercats i una per a la competència i la defensa dels consumidors i usuaris.

stats