Política 27/08/2016

PP i C’s ultimen el pacte d’investidura

Els negociadors de Rivera i Rajoy deixen per demà la firma de l’acord. Consensuen una reforma del Poder Judicial, reduir el nombre de contractes i mantenir les diputacions provincials

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El vicesecretari general José Manuel Villegas (dreta) comanda l’equip negociador de Ciutadans.

MadridEl dubte no és el què -si hi haurà acord o no- sinó el quan, si avui o demà. El PP i Ciutadans tanquen els últims serrells del pacte d’investidura ja amb xifres sobre la taula. Els d’Albert Rivera no volen sentir parlar d’un acord de govern, però els populars recorden que, amb concrecions econòmiques per a tota la legislatura, s’estan posant els pilars per a una aliança més gran en el futur: governar junts. El compte enrere s’esgota avui al vespre, després que C’s imposés dijous un ultimàtum de 48 hores que estan disposats a mantenir fins al final.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Populars i C’s van avançar l’acord i el van deixar embastat. D’entre els punts consensuats, avançats per El País i confirmats per l’ARA, les formacions van pactar una reforma del Poder Judicial perquè 12 dels seus 20 membres siguin escollits per jutges i no per una majoria qualificada de les Corts, com fins ara. En aquest apartat també hi ha mesures per evitar portes giratòries. En els dos casos, són reformes que requereixen el vot d’altres partits. En matèria laboral, els liberals renuncien al contracte únic però el PP accepta reduir el nombre actual de contractes. No és l’única nova cessió de Ciutadans: la formació taronja també fa marxa enrere en la demanda de suprimir les diputacions.

Tot i l’abast de l’acord, el pacte no es donarà per fet fins avui. Segons fonts pròximes a la negociació, les dues parts han pactat anunciar un preacord al vespre i segellar-lo diumenge. La firma es farà sense pompa: si fa sis mesos tant Rivera com el líder socialista, Pedro Sánchez, van voler tancar el seu pacte de govern amb un acte ple de solemnitat, ara Rajoy i el president de Ciutadans han decidit cedir tot el protagonisme als equips negociadors.

El gest més gran d’acostament que han fet els dos líders durant les converses ha sigut un intercanvi de missatges. Rivera va transmetre-li dijous preocupació per la falta de cessions del PP. Rajoy li va respondre que vivia encotillat per les restriccions de Brussel·les. C’s va fer servir aquest gest per rellançar el diàleg i girar la truita després de dos dies de declaracions negatives sobre l’estat de les negociacions.

En el moment de tancar aquesta edició, només quedaven esculls com la xifra total del pla de xoc social (Ciutadans volia que fossin 7.000 milions, el PP ho considera inviable) i el nombre de tipologies de contractes que estava disposat a reduir el PP. En total quedava per tancar, segons va apuntar Sáenz de Santamaría, un 20% del document. C’s sempre ha insistit que es tractava d’un acord a tot o a res, i que si en algun aspecte quedaven encallats, no firmarien. El PP ha aconseguit, però, relegar moltes mesures a un hipotètic pacte de govern.

Alerta sobre noves eleccions

Avui està previst que la direcció de Coalició Canària avali també el sí a Rajoy, que ratificarà un cop tinguin el document del PP i C’s a les mans. El president en funcions arribarà així a la setmana de la investidura amb 170 escons assegurats (en necessita 176, o onze abstencions, per ser escollit) i el compromís d’intentar reunir-se amb Pedro Sánchez. Segons Moncloa, el president espanyol s’espera a tenir l’acord tancat per començar a pressionar altra vegada els socialistes, que els últims dies no han fet més que agitar la possibilitat d’un pla B: eleccions el 18 de desembre, en lloc del 25 de desembre, i reduir la campanya una setmana. Perquè això sigui possible cal una reforma de la llei electoral que Units Podem i C’s no veuen amb mals ulls.

Sáenz de Santamaría va carregar ahir contra la resta de partits per estar pensant en una nova convocatòria a les urnes i no a assegurar la investidura. “Unes terceres eleccions són inexplicables i danyarien el sistema”, va assegurar durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. En aquest sentit, va apel·lar a la “responsabilitat” de Sánchez perquè almenys s’abstinguin onze dels seus diputats durant la segona votació del debat, la xifra mínima perquè Rajoy se’n surti. Génova fa setmanes que pressiona els barons socialistes, dividits amb el no rotund del seu secretari general, perquè desobeeixin Ferraz i finalment s’abstinguin. N’hi hauria prou amb els diputats extremenys i manxecs -disconformes amb la posició de Sánchez- per reelegir Rajoy.

stats