Política 25/05/2017

El PP aconsegueix que Espejel presideixi la sala penal de l'Audiència Nacional

Els populars fan una maniobra d'última hora per debilitar la candidata progressista Manuela Fernández de Prado

i
Ernesto Ekaizer
2 min

MadridEl ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha escollit aquest dijous la magistrada Concepción Espejel per substituir en la presidència de la poderosa sala penal de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska, que deixa el lloc per passar a ser vocal de la Comissió Permanent del CGPJ. El sector conservador s'ha aconseguit imposar amb 11 vots a favor a Espejel, presidenta de la secció segona del penal, com a presidenta de totes les sales del penal de l'Audiència Nacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La principal contrincant d'Espejel era la progressista Manuela Fernández de Prado, presidenta de la secció primera del penal 'de facto' i la que més antiguitat presenta a l'Audiència Nacional posant sentències. Espejel va entrar molt després a l'Audiència, tot i que és més antiga que Fernández de Prado en la carrera judicial.

I l'obstinació a nombrar Espejel, magistrada recusada pel ple de la sala penal en el cas Gürtel i dels papers de Bárcenas o de la comptabilitat B del PP, amb 11 vots que van marcar distància amb la candidata dels vocals progressistes, Fernández de Prado, va portar el president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, a intentar una operació d'astúcia d'última hora.

Alguns dels companys de viatge del sector progressista van rebre una suggerència del perquè no votaven una candidata de consens: la magistrada instructora de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, que s'ha fet càrrec provisionalment del jutjat que deixa el jutge Eloy Velasco. La idea era dividir el vot del camp anomenat genèricament com a progressistes per mostrar que Espejel era la que més vots tindria respecte a Fernández de Prado. Es tractava d'aconseguir que Lamela tingués el suport de tres vocals del sector progressista.

Tot i això, fonts jurídiques consultades assenyalen que la maniobra no ha obtingut un resultat positiu. El PP haurà d'imposar Espejel per 11 vots, contra els 8 de Fernández de Prado, 1 de Lamela i 1 de Fermín Echarri.

El nomenament d'Espejel consuma el que en cercles judicials i jurídics s'anomena la tercera fase de l'operació de control de les institucions fonamentals en la lluita contra la corrupció: la primera van ser els nomenaments de José Manuel Maza i Manuel Moix, fiscal general de l'Estat i fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció, respectivament; la segona va consistir a treure el jutge Eloy Velasco del jutjat central d'instrucció número 6 (operacions Púnica, Lezo i Acuamed, entre d'altres) i fer-lo servir com a cavall de Troia a la sala d'apel·lacions per col·locar-hi, per la mateixa raó aparentment tècnica de "l'especialitat", Enrique López.

stats