Política 26/11/2015

El PP a Mas: “l’agressió institucional” és la declaració rupturista

Ara
2 min
El ministre de l’Interior i candidat del PP per Barcelona al 20-D ahir en un acte electoral.

BarcelonaLa tensió entre governs per les noves exigències a Catalunya per poder cobrar els diners del fons de liquiditat autonòmic (FLA) -que suposa una intervenció de facto de l’autonomia- va en augment. Després que el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, qualifiqués d’“agressió institucional” l’actitud del ministeri d’Hisenda, ahir el ministre de l’Interior i candidat del PP per Barcelona a les eleccions espanyoles del 20-D, Jorge Fernández Díaz, va respondre que aquest qualificatiu es pot aplicar a la declaració d’inici del procés aprovada el 9 de novembre al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el responsable d’Interior va vincular, en declaracions a TV3, aquest pas de la cambra catalana -fet per la majoria parlamentària sorgida dels comicis del 27-S- a les noves exigències per continuar rebent el crèdit de Madrid. Segons va dir, la declaració rupturista introdueix “inseguretat jurídica i deslleialtat institucional”, uns factors que “pesen” en la decisió del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. Obviant l’origen dels diners -que en part surten dels impostos dels catalans- Fernández Díaz va subratllar que si el seu govern “deixa diners” té “dret a decidir amb quines condicions”. “No es pot jugar a ser representant ordinari de l’Estat un dia i dir que ets el seu enemic l’endemà”, va etzibar el ministre.

Mas hi veu “humiliació pública”

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas va insistir en el fet que “l’autonomia com l’hem coneguda s’ha acabat, no existeix”. El president va titllar d’“humiliació pública” les noves mesures -que diferencien Catalunya de la resta de comunitats que també s’acullen al FLA- i, com ja va reclamar dimarts, va defensar la necessitat d’ampliar el percentatge de població favorable a la independència com a via per poder superar el marc actual, que buida de contingut l’autogovern.

Paral·lelament a la batalla política, el departament d’Economia ja va demanar dilluns com ho ha de fer per connectar-se al sistema de factura electrònica, com exigeix el ministeri d’Hisenda, per poder cobrar els diners pendents. Així, segons va avançar l’agència de notícies Europa Press citant fonts de l’executiu espanyol, la Generalitat s’ha començat a interessar pels tràmits que haurà de seguir a partir d’ara. Abans de demà, el Govern ha de completar la connexió al punt d’entrada general de factures electròniques i l’interventor general de la Generalitat ha d’enviar un informe dels comptes públics. Es tracta de noves condicions que va imposar el consell de ministres a Catalunya perquè l’ICO alliberi els diners del FLA corresponents al novembre.

La necessitat que no es tanqui aquesta via de finançament -ara Catalunya no té accés als mercats- conviu amb l’alt voltatge polític per un gest inèdit, la intervenció de l’autonomia, atiat en bona mesura pel context preelectoral.

stats