DISCURS DEL REI
Política 25/12/2011

PP, PSOE, UPyD coincideixen amb el rei

Populars i socialistes destaquen que el monarca situés tothom igual davant la llei, però Cayo Lara afirma que, si fos així, Urdangarin ja estaria imputat

Agències
2 min

BarcelonaEls principals partits espanyols han subscrit avui el discurs del rei Joan Carles, en què va fer autocrítica pel cas del seu gendre, Iñaki Urdangarin. Una de les més favorables ha estat la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que ha assegurat que no podia estar "més d'acord" amb les paraules del monarca. La presidenta de Castella-la Manxa ha subratllat la defensa que va fer de l'actitud "exemplar i responsable" de les institucions i la crida a fer "esforços col·lectius" i a treballar amb "responsabilitat" per sortir de la crisi. Per la seva banda, el secretari d'organització del PSOE, Marcelino Iglesias, ha celebrat que Joan Carles de Borbó hagi defensat "el que hem aconseguit en estat del benestar aquests últims anys, com un element de cohesió social" i que recordés que "la justícia és igual per a tothom", la qual cosa demostraria que el rei "ha sabut estar a l'altura de les circumstàncies".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La líder d'UPyD, Rosa Díez, igualment ha valorat que el monarca es mostrés "bastant més preocupat per la corrupció" que Mariano Rajoy en el debat d'investidura, i ha aplaudit que "remarqués que [els terroristes] mai aconseguiran objectius polítics" i que definís els membres d'ETA "com a totalitaris".

Els bascos demanen més atenció de la monarquia al pocés de pau

Per la seva banda, els nacionalistes bascos han demanat més atenció al procés de pau. Així, al portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoreka, li ha mancat una referència "més entusiasta" a la situació d'"esperança i il·lusió" generada al País Basc "com a conseqüència del cessament definitiu de l'activitat armada d'ETA". Igualment, creu que no va aprofundir prou en la crisi econòmica i de la Unió Europea, ja que la situació "mereix un plantejament més crític que no hem vist reflectit en el discurs". Així mateix, el diputat d'EA –partit integrant d'Amaiur–, Juanjo Agirrezabala, ha apel·lat als responsables de l'Estat, entre ells, el monarca, a assumir la responsabilitat per avançar en el procés de pau, un compromís que no va veure en el discurs d'ahir. També va trobar a faltar una defensa del diàleg entre l'Estat i la banda armada per acabar definitivament amb el conflicte.

stats