Política 15/12/2016

PP i PSOE consumen el primer gran pacte de la legislatura: el Congrés aprova el sostre de despesa

Toc d'atenció a Rajoy de Ciutadans, que s'absté en la votació per apujar impostos especials pactada per separat amb els socialistes

Mariona Ferrer I Fornells / Júlia Manresa
3 min
Soraya Sáenz de Santamaría i Antonio Hernando aquest dijous al Congrés. EFE

MadridPP i PSOE han consumat aquest dijous el primer gran pacte d'aquesta legislatura: l'aprovació, per part del Congrés, del sostre de despesa per al 2017, que impulsa la tramitació dels pressupostos general de l'Estat malgrat que el PSOE insisteix que no té cap intenció d'aprovar-los. Tant Ciutadans com el PNB també hi han votat a favor. Els populars van aconseguir arrancar l'aval dels socialistes fa 2 setmanes a canvi d'una pujada del 8% del salari mínim, que també ha sigut aprovada, així com l'increment del 3% de les bases màximes de cotització.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes han defensat la mesura des de l'hemicicle i han assegurat que només és comparable a l'augment de l'SMI durant l'etapa de José Luis Rodríguez Zapatero al govern espanyol. "Aquesta setmana s'haurà aconseguit multiplicar per quatre la pujada de l'SMI respecte de l'anterior legislatura", ha assenyalat el diputat del PSOE Julián López Milla.

La gran coalició a l'ombra de Rajoy arracona Ciutadans

La formació d'Albert Rivera, però, ha enviat un toc d'atenció a Mariano Rajoy i s'ha abstingut en la votació per apujar impostos especials com els de l'alcohol i el tabac, a més de les begudes ensucrades, i l'impost de societats -que ha de suposar un ingrés de 4.800 milions d'euros- en desacord amb la via de negociació bilateral dels populars amb els socialistes en aquest aspecte. Tant PP com PSOE han rebutjat, a més, la proposta de Ciutadans de tramitar el decret llei com a projecte de llei per poder-lo esmenar.

Així doncs, aquest dijous el Congrés ha validat un decret llei que inclou l'eliminació de reduccions a l'impost de societats, les pujades dels impostos a alcohol i tabac, les limitacions dels aplaçaments de deute a les empreses i autònoms i una pujada del 8% del salari mínim interprofessional, un paquet que el portaveu de Ciutadans, Joan Carles Girauta, ha qualificat de "calaix de sastre" precisament per la diversitat d'iniciatives que inclou.

Les conseqüències per a pimes i autònoms

Aquesta ha sigut la pilota que els grups parlamentaris s'han anat intercanviant durant el debat i un dels detonants, segons Ciutadans, de la seva abstenció. Dins el paquet de mesures aprovat aquest dijous per decret llei hi ha el de la limitació de l'aplaçament de deute per a les empreses i autònoms i un nou sistema d'autoliquidació de l'IVA per a les empreses. Per a Ciutadans, aquestes mesures ofeguen autònoms i petits empresaris, que acostumen a fer servir els fraccionaments de pagaments de deute i els aplaçaments com a mesures per atenuar els seus problemes de liquiditat.

El sostre de despesa i els objectius de deute i dèficit públic

"És el primer pas del nostre cicle pressupostari", ha afirmat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que ha defensat que l'aprovació del sostre de despesa permetrà assentar la recuperació i superar la crisi econòmica. D'aquesta manera, Montoro, que ha tornat a posar aquesta mesura com un exemple d'acord i diàleg, ha aprovat un límit de despesa no financer per al 2017 de 118.337 milions d'euros, 5.000 milions inferior a l'inicialment previst. Totes aquestes mesures estan incloses en l'acord sobre el pla pressupostari del 2017 al 2019 que el govern espanyol va enviar a Brussel·les el cap de setmana passat i on s'inclou també un augment d'impostos mediambientals.

Aquest dijous, i dins aquest paquet, també s'han aprovat els objectius d'estabilitat pressupostària per a les comunitats autònomes, que tenen un límit de dèficit del 0,6% del PIB. El de la Seguretat Social és de l'1,4%, el de l'Estat del 1,1,% i el dels ajuntaments del 0%.

stats