Política 18/06/2015

La catalana Andrea Levy, nova vicesecretària generals d'estudis i programes del PP estatal

El president espanyol manté la incògnita dels canvis al seu govern

Joan Rusiñol
3 min
Andrea Levy, nova vicesecretària d'estudis i programes del PP /ACN

MadridMariano Rajoy ha anunciat canvis a la cúpula del partit. Entre les novetats anunciades, destaca la catalana Andrea Levy (Barcelona, 1984) com a nova vicesecretària general d'estudis i programes del PP estatal. Substitueix en el càrrec l'eurodiputat Esteban González Pons. Levy ja tenia encomanades aquestes funcions –essencials en l'estratègia de la formació– al PP de Catalunya. Jorge Moragas, home de la màxima confiança del president espanyol, serà el director de la campanya electoral a les generals de finals d'any. Rajoy ha confirmat que pensa acabar la legislatura i presentarà pressupostos abans del 30 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una compareixença davant del comitè executiu del partit, ha ratificat María Dolores de Cospedal com a número 2 del partit (si bé no hi ha fet cap referència explícita), però ha canviat els dirigents del seu equip. Surt Carlos Floriano, que serà substituït per Fernando Martínez-Maíllo, de Zamora. Es crea una nova vicesecretaria de comunicació, per a Pablo Casado, un dels valors en alça dels conservadors, i una de sectorial –sense especificar més– per a Javier Maroto, fins ara alcalde de Vitòria. Javier Arenas, enfrontat amb Cospedal, continua com a responsable autonòmic i municipal.

Corrupció i recuperació dèbil

En el repàs de les causes de la patacada electoral el 24-M, Rajoy ha assegurat que la "corrupció" i els efectes de la crisi –amb una recuperació encara dèbil– en són les principals causes. En la intervenció al comitè executiu del PP, el president espanyol ha afirmat que el seu vot s'ha perdut pel centre i "sobretot" per l'abstenció.

Per això, ha avisat que una de les seves prioritats ha de ser lluitar amb "rapidesa i contundència" contra eventuals noves conductes irregulars al partit. Davant dels "esforços" que el seu executiu ha demanat als ciutadans, ha demanat confiança en l'evolució de l'economia perquè Espanya "va en la bona direcció".

Tot i la patacada del 24-M, ha demanat al seu partit no donar una imatge "distorsionada" dels resultats i actuar en conseqüència com a primera força a les urnes.

Setmanes d'inquietud

L'anunci arriba després de dies de molta inquietud a les files populars, després de la davallada electoral a les eleccions autonòmiques i locals del 24 de maig. Alguns 'barons' territorials històrics, com Juan Vicente Herrera, de Castella i Lleó, s'han mostrat molt crítics amb la gestió d'alguns ministres de l'executiu de Rajoy, i els han responsabilitzat d'haver perdut la majoria absoluta. Altres d'històrics, com Esperanza Aguirre, Luisa Fernanda Rudi, de l'Aragó, i Pedro Sanz, de la Rioja, ja han anunciat un pas enrere i un relleu de lideratges.

Els dirigents autonòmics afirmaven, a l'entrada de la reunió, que esperen que el president del seu partit "l'encerti" en els nous nomenaments i en el full de ruta que desgrana aquesta tarda per intentar recuperar impuls polític en aquest tram final de la legislatura. La catalana Alícia Sánchez-Camacho es mostrava convençuda, des de Madrid, que Rajoy sabrà tornar a "il·lusionar" uns votants que, en molts casos, els han abandonat a les urnes per apostar per Ciutadans. Camacho ha assegurat a l'entrada que els canvis agradarien –donant a entendre que ja els coneixia– i ha subratllat que el PP estatal i català té "molt planter". Després s'ha sabut que es referia a Levy.

Un dels primers desafiaments del partit ara serà convèncer les federacions que no poden convocar congressos extraordinaris de renovació fins després de les eleccions generals per no distorsionar l'explicació del missatge. Rajoy ja va anunciar, fa dies, i aquest dijous ho ha reiterat, que no té cap intenció de variar les polítiques i està convençut que el relat de la recuperació econòmica i el front per aturar els nous partits d'esquerres acabarà donant fruits.

stats