Política 29/03/2016

El PP blinda al Senat la figura de l'aforat en plena polèmica pel cas de Rita Barberá

Fa ús de la majoria absoluta que conserva a la cambra alta territorial per tombar una proposta del PSOE de reforma urgent de la Constitució que busca limitar l'aforament de diputats, senadors i diputats autonòmics

M. Colomer
3 min
L’exalcaldessa de València i ara senadora del PP, Rita Barberá, durant la roda de premsa en què va negar les acusacions.

BarcelonaEl PP ha fet ostentació aquest dimarts de la majoria absoluta que conserva al Senat en blindar la figura de l'aforament per a diputats, senadors i diputats autonòmics, 2.500 en total. En plena polèmica per les maniobres dels populars per mantenir l'exalcaldessa de València, Rita Barberá, de senadora malgrat l'esclat de la suposada trama corrupta Taula que ha portat a la imputació de tot el grup municipal del PP de València, els populars han passat el corró de la majoria absoluta contra una moció del PSOE, que ha votat en bloc l'oposició. El text instava a la reforma urgent de l'article 71 de la Constitució per "suprimir" la figura de l'aforat, en considerar que és un "privilegi" que mina la confiança de la ciutadania en el sistema democràtic espanyol. Si hagués prosperat, també s'haurien d'haver reformat els estatuts d'autonomia, que són els que regulen l'aforament dels diputats autonòmics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si bé els socialistes van votar en contra d'un text similar l'any passat, com ha admès el mateix senador del PSOE Antonio Julián Rodríguez Ezquerdo, aquest dimarts han defensat que la figura de l'aforat que impedeix als tribunals ordinaris investigar els diputats o senadors -és competència del Tribunal Suprem- "és una anormalitat, una desigualtat, un privilegi", que "genera desconfiança estructural cap al poder judicial" per la "sensació d'impunitat" que percep la ciutadania. Rodríguez Ezquerdo ha alertat que Espanya té el dubtós privilegi de ser "campions del món en aforaments". "No es produeix en països seriosos", ha etzibat, i ha contraposat el cas espanyol, on hi ha 17.600 aforats -la xifra s'eleva fins a 250.000 espanyols que tenen un règim de protecció jurídica especial diferent a l'aforament-, dels quals 2.500 són polítics -diputats del Congrés, senadors, i diputats autonòmics- als casos de França, amb només 10 aforats; Portugal i Itàlia, amb un sol aforat; i el Regne Unit, Alemanya o els Estats Units, on no existeix aquesta figura jurídica

Ponència en la comissió constitucional

La senadora del PP María Rosa Vindel ha carregat contra la iniciativa del PSOE, a qui ha recriminat que hagi canviat de criteri en només un any. Un canvi de criteri que ha atribuït a la dependència dels socialistes de Ciutadans pel pacte de Pedro Sánchez amb Albert Rivera per a la investidura. Ha recriminat als socialistes que "vinculin aforament amb impunitat", perquè "això a més de fals no és de rebut". I ha reivindicat la figura de l'aforat com a "garantia de defensa i protecció de les cambres" davant eventuals intents de persecució política dels seus membres per via judicial. "Vull pensar que no estan posant nom i cognom a aquesta iniciativa", ha etzibat, en una referència implícita al cas de Rita Barberá. Això sí, ha proposat l'obertura d'una ponència en el marc de la comissió constitucional per debatre sobre la figura de l'aforat.

Mentre ERC ha defensat que se suprimeixin "tots" els aforaments i altres privilegis, inclosos els que té en exclusiva la monarquia, Democràcia i Llibertat ha optat per proposar que el tex, en lloc d'eliminar aquesta figura jurídica, parli de "restringir i limitar" els aforaments, i suprimir-lo en el cas dels investigats per corrupció. De fet, tant ERC com DL han retret al PP el vot en contra de la moció quan al Parlament van votar, al costat de tots els altres grups de la cambra catalana, a favor de la restricció dels aforaments.

stats