EL NOU FULL DE RUTA
Política 28/08/2016

El PP amenaça amb la suspensió de l’autonomia pel RUI

L’independentisme demana als ‘comuns’ que se sumin al referèndum unilateral

Núria Orriols
3 min
El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, en una intervenció al Parlament.

BarcelonaA mesura que el referèndum unilateral d’independència (RUI) pren força en el debat sobre com culminar el procés cap a l’estat propi, les forces unionistes se situen en el nou escenari i adverteixen de les conseqüències de portar-lo a terme. Ahir va ser el torn del líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que després de sentir com el vicepresident, Oriol Junqueras, s’obria a introduir una partida pressupostària per finançar el RUI, va treure’s del barret una vella amenaça per intentar frenar els independentistes. Va advertir que si Junts pel Sí i la CUP tiren endavant un referèndum a Catalunya, l’Estat respondrà amb les seves armes legals, entre les quals hi ha la suspensió de l’autonomia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albiol, en una entrevista a Europa Press, es va referir a l’article 155 de la Constitució, que, malgrat que no s’ha activat mai, permet al govern espanyol adoptar decisions en nom de la Generalitat o impedir-li exercir determinades competències. “Si [els independentistes] van augmentant la pressió i els disbarats, no ens semblaria malament que, d’una manera proporcionada, es respongui amb tots els instruments de l’estat de dret, incloent-hi l’article 155”, va dir, després que la CUP hagi proposat que el RUI se celebri el juny de l’any que ve.

En concret, la carta magna disposa que si una de les comunitats autònomes actua “greument” en contra de l’interès general, el govern d’Espanya (després d’haver enviat un requeriment al president autonòmic en qüestió) podria forçar el compliment de les seves “obligacions” substituint el govern autonòmic en l’exercici de determinades competències.

Abans, però, hauria d’autoritzar-lo el Senat per majoria absoluta, un suport que actualment encara té el PP a la cambra baixa.

El president de Junts pel Sí al Parlament, Jordi Turull, ha respost aquest diumenge a Albiol en una entrevista a RAC 1. "Ho notarem molt poc", ha dit, i ha assegurat que l'independentisme "no fa cas de les amenaces" del PP i el govern de l'Estat. "Més potent que les amenaces són la voluntat d'un país i de les urnes", ha dit.

Impugnar els pressupostos

Les amenaces d’Albiol no van acabar aquí. Abans que ni tan sols comencin les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per als pressupostos del 2017, Albiol va avisar que des del PP els impugnarien si incloïen qualsevol partida per al referèndum. I va recordar, per als que ara vulguin tirar endavant una consulta sense permís de l’Estat, que l’expresident Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera Irene Rigau estan processats per la que es va celebrar el 9-N, el 2014.

Unes amenaces que no van servir, almenys ahir, perquè l’independentisme posés fre en el seu discurs. Demòcrates de Catalunya -un dels actors que, juntament amb l’ANC i la CUP, han apostat pel RUI- va fer una crida als comuns a sumar-se al referèndum per portar a la pràctica el dret a decidir amb permís de l’Estat o sense. Una fórmula que de moment rebutja Catalunya Sí que es Pot. De fet, ahir, el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, va alertar en una entrevista a l’ACN que el RUI pot ser contraproduent per eixamplar la base a favor de l’estat propi, ja que es va mostrar convençut que la unilateralitat pot acabar “afeblint” la majoria al voltant del dret a decidir.

stats