CIMERA ANTICRISI
Política 23/03/2011

El PP es fa seves les propostes anticrisi dels assessors del Govern mentre el PSC se n'allunya

Els socialistes s'oposen al contracte únic i al copagament, mesures amb les quals té “coincidència plena” el PP. Ara bé, tant uns com els altres insten al Govern a presentar les seves propostes i no les del Consell assessor

M.colomer
2 min

BarcelonaEl mateix dia que el Govern ha enviat als grup parlamentaris el document que havia encarregat al Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement que lidera Salvador Alemany, que ha de servir de base per a la cimera anticrisi del divendres, ja es comencen a dibuixar cap on s'encararan els acords i el to de les mesures. El document ha agradat als conservadors, que el subscriu pràcticament de dalt a baix -excepte en allò que es refereix al concert econòmic-, però ha posat en peu de guerra els partits progressistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als passadissos del Parlament, el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, ha expressat la seva "coincidència plena" amb les mesures proposades pels assessors, que van des del contracte únic fins al copagament passant per mesures de fiscalitat. Ara bé, Millo, com també ha fet el PSC, ha criticat que el Govern no hagi presentat les seves, de propostes -no les del consell assessor- i que el document és “massa generalista” i barreja competències estatals i nacionals. En canvi, pel que fa al concert econòmic, que els populars es neguen a anomenar (en diuen model de finançament) ha afirmat que se'n podrà parlar, però en cap cas ara, sinó quan l'actual model caduqui, el 2013.

En canvi, el diputat socialista Jaume Collboni ja ha avisat que el document és un “mal començament” per a la cimera anticrisi. Però, a més, ha criticat per “impresentable” que el Govern no hagi presentat les seves pròpies propostes, no les dels assessors. El PSC avala allò del document referit a infraestructures, innovació i internacionalització, però en canvi diu que està a les “antípodes” de les propostes sobre mercat laboral i fiscalitat. O el que és el mateix, de copagament i contracte únic, res de res. Els socialistes saben que a CiU sempre li surten més cars els acords amb el PP i vol fer-se pregar per obtenir l'aval socialista. En canvi, quan es tracta del concert econòmic, el PSC en públic navega en la inconcreció, però en privat es tanca en banda.

Document "ultraliberal" de la "patronal"

Igualment, el secretari general d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha anat més enllà en qualificar el document del consell assessor que lidera Salvador Alemany d'”ultraliberal”, mentre que el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha alertat que “l'orientació neoconservadora que té aquest Govern arriba al punt de deixar fer la patronal i una part de l'acadèmia a l'hora de fer propostes, un paper que li tocaria a la Generalitat". Tothom diu que de la cimera n'han de sortir acords concrets. Però a dos dies de la convocatòria, l'horitzó no convida precisament a l'optimisme.

stats