25/05/2016

El PP busca una ‘treva’ pel 26-J

3 min

Es una estratègia: congelar les investigacions judicials davant de les eleccions generals del 26 de juny. Va començar al febrer el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, quan va culpar de facto els jutges de torpedinar la investidura de Mariano Rajoy. El va seguir la presidenta de la Comunitat de Madrid, la “renovadora” amb el suport de Ciutadans Cristina Cifuentes, en lamentar dimarts l’activitat “inusitada” dels jutges en època electoral. La cirereta del pastís l’ha posat el portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, que ahir a Catalunya Ràdio va afirmar que el jutge De la Mata -que va posar una fiança per responsabilitats civils al PP- ha sigut “director general del PSOE”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts judicials consultades assenyalen que la pujada de to és deguda a un càlcul polític. Els casos de corrupció que s’estan investigant en diverses regions d’Espanya, especialment a València i a Madrid, sumats al tancament de la instrucció del cas Bárcenas -de comptabilitat B del PP- i de peces separades del cas Gürtel, s’estendran abans, durant i després de les eleccions del 26 de juny. A més a més, al Tribunal Superior de Justícia de València s’està elaborant la sentència del primer judici del cas Gürtel.

El PP necessita frenar l’hemorràgia que suposen les notícies sobre els seus infinits casos de corrupció. És per això que el portaveu Hernando ha elevat el to amb un atac directe al jutge De la Mata. La falsificació de la realitat no podia ser més flagrant. Aquest magistrat va ocupar la plaça del jutjat central d’instrucció número 5 que va quedar vacant quan el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, va decapitar el jutge Pablo Ruz el desembre del 2014.

Lesmes va intentar que aquell càrrec quedés en mans d’un jutge amic, el magistrat Carlos Valle, dels jutjats madrilenys de Plaza Castilla. Va ser el que va donar un cop de mà a Esperanza Aguirre en la seva escapada dels agents de mobilitat després de l’incident de trànsit a la Gran Via madrilenya l’abril del 2015. Semblava que Valle es presentaria al concurs, però a última hora es va fer enrere. El jutge De la Mata, director de Justícia amb el ministre socialista Francisco Caamaño, va guanyar la plaça. Però tant la causa de Gürtel 1999-2005 com els papers de Bárcenas estaven pràcticament tancats. De la Mata va dictar una interlocutòria d’obertura de judici oral sobre els papers de l’extresorer però, com tothom sap, és la peça que es limita a transcriure el que demanen el ministeri fiscal i les acusacions. El jutge no hi afegeix res de la seva collita.

En el cas del PP el jutge es va guiar per l’Advocacia de l’Estat, que representava Hisenda en la causa. Ho diu en la interlocutòria del 28 de maig del 2015. “En relació amb la quantitat de 1.024.987,14 euros -impost de societats del 2007-, que haurà de fiançar el PP, se segueix el que diu l’escrit d’acusació de l’Advocacia de l’Estat. Per tant, de les quantitats que s’indiquen en podria resultar responsable civil subsidiari el PP, exclusivament com a conseqüència de la relació de dependència dels acusats Bárcenas, Álvaro Lapuerta i Cristóbal Páez amb el partit, atesos els càrrecs que ocupaven l’any 2007”.

Això és tot. Per tant, gent amb estudis com Cristina Cifuentes i Antonio Hernando saben el que es fan. El que revela el grau de putrefacció político-judicial recent és la servitud de Carlos Lesmes i la comissió permanent del CGPJ. Fan com si aquí no passés res.

´

stats