CONVENCIÓ POPULAR
Política 25/01/2015

El PP obre foc contra Podem i la corrupció per recuperar vots

La cúpula del partit protegeix Rajoy després del discurs d’Aznar

i
Joan Rusiñol
3 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, amb l’alcalde del municipi lleidatà d’Almatret, Jesús Quiroga, durant la convenció.

MadridEn la convenció que el PP ha celebrat a Madrid aquest cap de setmana, i que clausura avui Mariano Rajoy, s’hi ha sentit moltes vegades la paraula casta, tan habitual al diccionari de Pablo Iglesias. Alcaldes de petits municipis han anat afirmant que ells són casta, sí, però de cadascun dels oficis que han de compaginar amb la feina al capdavant de l’ajuntament: la casta dels electricistes, dels pagesos, dels transportistes... Era obvi que havien rebut la consigna de la direcció del partit perquè utilitzessin aquesta expressió. Les jornades -tret de sortida de la precampanya electoral popular- han evidenciat que intensificaran a partir d’ara el xoc ideològic amb Podem per mobilitzar l’electorat i recuperar els votants decebuts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquesta estratègia, la reaparició de l’extresorer Luis Bárcenas ha sigut un torpede a la línia de flotació, però el PP ha intentat fer de la necessitat virtut i ha endurit el discurs contra la corrupció. El president del govern espanyol va deixar ahir que fossin els seus col·laboradors més directes els que passessin al contraatac; avui serà ell qui afronti el tema en la seva intervenció.

Objectiu: un partit net

El número 3 del PP, Carlos Floriano, responsable de la campanya electoral per a les municipals i autonòmiques del maig, va admetre que la fuga de vots que els detecten totes les enquestes es deu, sobretot, als casos de corrupció que han tocat de ple el partit. Ell va ser l’encarregat d’apujar el to, en un discurs davant del cap de l’executiu i la líder dels populars madrilenys, Esperanza Aguirre. Va assegurar que els que pretenguin enriquir-se amb fons públics “no tenen lloc” a les seves files. “Els arraconarem, els tenim en el punt de mira”, va dir desafiant, l’endemà que Bárcenas acusés la cúpula de la formació de saber l’existència, durant anys, d’una suposada caixa B.

El vicesecretari d’organització va sortir en defensa de Rajoy, a qui l’extresorer ha posat en el centre de la diana: “Avui podem dir que el president del govern ha impulsat un conjunt de reformes legals per fer la vida impossible als corruptes, que aniran a la presó, sortiran de la vida política i hauran de tornar el que han robat”. Els sondejos evidencien que, al costat de l’atur, aquesta és la gran preocupació dels espanyols i capfica els que, d’aquí quatre mesos, poden pagar-ne un preu polític a les urnes. La prova d’aquesta inquietud la va viure Rajoy en un acte amb les joventuts del PP. Una noia li va reclamar “tolerància zero” en un afer que “persegueix” els càrrecs electes en el seu dia a dia. Ell va limitar-se a respondre que en parlarà avui.

No obstant, va aprofitar la trobada amb les Noves Generacions per reivindicar el sistema institucional vigent enfront dels que fan una esmena a la totalitat de la classe política. Rajoy va preguntar-se si Podem vol capgirar el model que els ha permès estudiar a l’escola pública, ser atesos a la sanitat sense haver de pagar i rebre beques de 1.800 euros al mes, en referència a la polèmica del dirigent de la formació d’esquerres Iñigo Errejón a la Universitat de Màlaga. La tesi que comença a subratllar el centredreta és que alguns partits -i hi inclouen el sobiranisme- aprofiten el degoteig d’escàndols de corrupció per intentar “liquidar la democràcia”, en paraules de l’eurodiputat i vicesecretari general d’estudis i programes, Esteban González Pons. Per això, va advertir que el cicle electoral que ara comença serà de combat “ideològic”: caldrà triar entre “Espanya i Veneçuela”. En aquesta polarització, el PP s’erigeix com l’únic fre a “independentistes i podemistes”.

La consigna que ahir van rebre els candidats i militants és que ara han de sortir a guanyar el partit i fent servir les eines del contrincant. Floriano els va demanar que facin “assemblees” en barris i pobles i que apareguin als mitjans de comunicació. El tercer dels homes forts de Rajoy, Javier Arenas, va exigir “unitat” interna, després del discurs crític que divendres va fer José María Aznar. Ahir els dirigents van intentar protegir el seu líder sense escatimar elogis a l’expresident.

El president espanyol, dissabte a Barcelona

Rajoy serà dissabte que ve a Catalunya per primer cop des que es va anunciar la data de les eleccions. Participarà, amb altres membres del seu govern, en un acte sobre fiscalitat organitzat pel PP. Ahir, durant el dinar, el president espanyol va analitzar la situació catalana amb els barons territorials. La presidenta del partit a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va assegurar que Catalunya és una “prioritat” per a la Moncloa. En la convenció hi van participar Societat Civil Catalana i alcaldes del PPC, com el d’Almatret (Segrià), que va lamentar la suposada “divisió” que causa el procés.

stats