Política 25/11/2011

El PP ja controla l'ordre del consell de ministres

L'executiu socialista ja ha pactat els temes aprovats avui amb el president electe, Mariano Rajoy

Joan Rusiñol
1 min

MadridEl Consell de Ministres d'avui ha estat molt més breu del que és habitual. Fins i tot, el ministre portaveu, José Blanco, ha comparegut davant la premsa més d'hora que de costum i ha fet una compareixença més concisa. "El consell d'avui té menys contingut que els més recents", ha admès. El d'avui era la primera reunió de l'executiu de Zapatero després de la victòria del PP. Blanco ha admès que "el govern informa, a través del ministeri de la Presidència, dels temes de l'ordre del dia". És a dir, que Mariano Rajoy ja té un dret de veto implícit sobre l'agenda governamental.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta és una pràctica habitual, que ja va posar en marxa José María Aznar l'any 2004, quan el PSOE va guanyar els comicis espanyols. En aquell moment, la reunió entre els presidents entrant i sortint per fer el traspàs de poders va trigar 11 dies. Ara ha estat més àgil i els dos partits s'han compromès que el relleu sigui "modèlic".

José Blanco s'ha referit també a la decisió d'abandonar la primera línia de la política. Ha reiterat que és "normal" que qui ha estat el número dos de Rodríguez Zapatero no vulgui fer tàndem amb el nou líder del PSOE que surti del Congrés del febrer. Ha dit que això és compatible amb el fet de continuar com a diputat i ha citat l'exemple d'Alfonso Guerra. Ha negat que mantingui l'escó només per ser aforat i esquivar hipotètiques conseqüències judicials de l'operació Campeón. Blanco diu que si renunciés a l'acta del Congrés seria "un frau" per als electors que l'han votat.

stats