Política 17/10/2017

Catalá, sobre Cuixart i Sànchez: "No són presos polítics sinó polítics presos"

Casado diu que l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium és gràcies a la separació de poders

Ara
2 min
El vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado

MadridEl PP tanca files amb la justícia i defensa la independència de l'estament judicial amb l'empresonament dels líders d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. El vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, ha defensat aquest dimarts la independència judicial a Espanya i la decisió d'empresonar-los. Així ho ha afirmat en un esmorzar on ha participat també el ministre de Justícia, Rafael Catalá. Sobre les mobilitzacions al carrer per aquesta mesura, Casado ha afirmat que "quan la llei es compleix el carrer no s'hauria d'incendiar". Tot al contrari, ha dit que "crearia una inseguretat tremenda que algunes persones estiguessin per sobre de la llei".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, per la seva banda, ha negat que siguin "presos polítics" i ha dit que són "polítics presos", i ha considerat que seria "preocupant i patològic" pensar que la decisió judicial pugui provocar "conflictes o violència social".

També des del PP s'hi ha referit el portaveu al Congrés, Rafael Hernando, que ha dit que "el que va passar ahir és la conseqüència normal del funcionament d'un estat de dret". "Aquí no hi ha hagut arrestos a persones per les seves idees, sinó actuacions judicials en base a fets il·legals", ha continuat Hernando.

Casado ha subratllat diverses vegades que la decisió de l'Audiència Nacional es pren en el "marc de la independència judicial". El vicesecretari de comunicació del PP ha assistit a un esmorzar organitzat per Nova Economia Fòrum, on ha subratllat que "una jutge, en el marc de la separació de poders i la independència judicial, és qui decreta aquestes mesures cautelars". Per això, ha assegurat que des del seu partit "l'únic" que poden dir és que respecten "les decisions judicials i que la justícia és igual per a tothom".

A la pregunta sobre si tem que aquesta decisió judicial incendiï el carrer a Catalunya –aquesta nit ja hi ha hagut protestes i cassolades– Casado ha insistit que "quan la llei es compleix, el carrer no hauria d'incendiar-se". Tot el contrari, ha emfatitzat que "crearia un inseguretat tremenda que algunes persones estiguessin per sobre de la llei", en referència a la interlocutòria de la jutge de l'Audiència Nacional que descriu els fets pels quals els dos líders de la societat civil catalana han sigut acusats de sedició com una complexa estratègia per impedir la tasca dels funcionaris els dies 20 i 21 de setembre.

Rivera: "Els fiscals i jutges són els autèntics herois d'aquesta pel·lícula"

El líder de Ciutadans, per la seva banda, ha afirmat sobre les detencions que "sembla que alguns senyors volen que el Codi Penal s'apliqui en funció de com et dius o d'on vius", i ha dit que el seu grup no vol "ingerències en la corrupció ni en la sedició". "Em tornen a decebre els socialistes perquè el senyor Iceta ha sortit a criticar les decisions judicials", ha afegit el president del partit taronja en una reunió amb el seu grup parlamentari al Congrés.

"Comencem a defensar els jutges i els fiscals, els autèntics herois d'aquesta pel·lícula, que són els que prenen decisions coaccionats i pressionats", ha continuat Rivera, que ha insistit a demanar a Rajoy que apliqui ja el 155 per convocar eleccions a Catalunya. "Ni se m'acudiria fer de comentarista de les decisions judicials i li demano al PSOE que rectifiqui", ha reblat.

stats