HORITZÓ ELECTORAL
Política 30/06/2015

El PP despista Mas amb el calendari

Rajoy accelera la presentació dels pressupostos i veus del partit desenterren fer les generals el 27-S

Marc Colomer
3 min

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, pensa utilitzar el calendari electoral com a arma política per desconcertar els seus rivals. Així es desprèn del doble discurs que manté en privat i en públic. Si bé de cara a la galeria assegura que té intenció d’esgotar la legislatura -això és, finals d’any-, el cert és que en privat continua mantenint oberta la porta oberta a un eventual avançament, i el seu entorn continua especulant amb la idea. En cercles polítics madrilenys torna a prendre força la possibilitat d’un avançament “tècnic” que només serveixi per curtcircuitar la convocatòria de les plebiscitàries a Catalunya per al 27-S. Mas, que preveu firmar el decret a principis d’agost, només es planteja reobrir el debat de la data de votació si les espanyoles són el 27-S.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La incògnita només la pot desvelar Rajoy, que ahir va rebre l'expresident francès Nicolas Sarkozy, on va participar en el Campus FAES al costat de José María Aznar, i se'l va endur a dinar en una tasca madrilenya prop de la seu del PP.

Rajoy té marge fins a la primera setmana d’agost per a una convocatòria el mateix 27-S. Una convocatòria, la catalana, que ahir la presidenta del PP a Catalunya va advertir que “pot portar Catalunya a una situació límit”, perquè el “populisme independentista” que atribueix al president de la Generalitat, Artur Mas, està “posant en safata” l’entrada al Palau de la Generalitat dels “populistes de les esquerres radicals” com ja ha passat a Barcelona. I això seria tant, diu, com conduir Catalunya a un corralito com el grec.

Guerra de nervis i pressupostos

En la guerra de nervis davant un any d’hiperactivitat electoral i convulsions polítiques i econòmiques que han portat a canvis profunds en els taulers de joc polític a Catalunya i Espanya, l’equip de Cristóbal Montoro accelera la preparació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2016 per tenir-los a punt davant la possibilitat que Rajoy els vulgui presentar al juliol, en lloc del setembre, com és habitual. D’entrada, dijous Montoro calibrarà el pols dels nous governs autonòmics durant el Consell de Política Fiscal, i divendres el consell de ministres aprovarà el sostre de despesa, un pas previ preceptiu a la presentació dels comptes. Partida en marxa.

Però què ha canviat perquè torni a prendre força l’eventualitat d’un avançament? Més enllà de la pressió -com avançava la setmana passada el diari El País - que exerceixen diversos barons autonòmics del PP -també Sánchez-Camacho-, així com entorns empresarials, per neutralitzar les plebiscitàries catalanes, en els últims dies s’han precipitat variables que fan revifar les especulacions en aquest sentit. La primera i més destacada, la greu crisi grega que ha portat al corralito. Els dirigents populars consultats per l’ARA no perden de vista que, en funció de com avancin els esdeveniments, Grècia pot convertir-se en un element que els reforci per erigir-se en garantia d’estabilitat per bloquejar les expectatives del discurs rupturista de Pablo Iglesias, que identifiquen amb el de la Syriza d’Alexis Tsipras, que, diuen, ha portat al corralito. I espremeran fins a l’última gota el discurs de la por de la via Podem, com de fet ja feien ahir el mateix Rajoy o Camacho. Ras i curt, Podem, diuen, és sinònim de corralito.

Compten, també, que al setembre el govern espanyol podrà presentar les millors xifres d’ocupació des que governa. Xifres estacionals, no estructurals, però les millors dels últims anys, al capdavall, ni que sigui gràcies a la contractació d’estiu. Després de la desfeta electoral del 24-M, en què el PP va perdre autonomies i ciutats clau, també apareixia ahir com a nova variable amb capacitat de modificar l’escenari polític dels pròxims mesos l’expresident del govern espanyol i referent ideològic del PP José María Aznar, que llançava torpedes des de les pàgines de l’Abc. Aznar va exigir a Rajoy una rectificació “enèrgica, creïble i suficient” per fer que el PP “recuperi el seu ADN aglutinador de la dreta” espanyola. Les aigües baixen tèrboles al PP.

Sigui com sigui, la incògnita l’haurà de desvelar com a molt tard Rajoy el 4 d’agost, data límit per convocar eleccions el 27-S.

stats