Política 28/09/2016

El PP apel·la a la doctrina Botín per evitar anar a judici

M.f.f.
2 min
La retirada de l’acusació de Luis Bárcenas aplana el camí al PP perquè s’arxivi el cas.

MadridEl PP busca evitar com sigui seure al banc dels acusats en l’únic cas en què està imputat a escala estatal: el de la destrucció del disc dur de l’ordinador del seu extresorer, Luis Bárcenas. Ja va posar la primera pedra fa menys de dues setmanes, quan va aconseguir que Bárcenas retirés l’acusació contra el partit. I ahir, després veure com la jutge que porta el cas confirmava que tenia intenció de processar la formació per un delicte de danys informàtics, Génova va llançar la seva ofensiva final. Va reclamar a la titular del jutjat d’instrucció número 32 de Madrid, Rosa María Freire, que arxivi el cas apel·lant a la doctrina Botín.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què vol dir això? Aquesta doctrina -que va salvar l’expresident del Banco Santander Emilio Botín de ser jutjat- estableix que no és possible tirar endavant la causa quan es queda sense acusació particular -el que ha passat amb la retirada de Bárcenas, l’única víctima directa-, la Fiscalia no vol exercir aquest paper -no hi veu delicte-, i es considera que l’acusació popular -Esquerra Unida i l’Observatori DESC- no té legitimitat per si sola per tirar-la endavant. És al que es van aferrar també, però sense èxit, tant la Fiscalia com la defensa de la infanta Cristina en demanar la seva absolució en el cas Nóos, després que Manos Limpias es retirés com a acusació popular.

En l’escrit, presentat al jutjat d’instrucció, el PP al·lega que “no és possible mantenir una causa penal oberta únicament a instàncies de les acusacions populars”. La decisió última l’haurà de prendre l’Audiència Provincial de Madrid, a petició de la Fiscalia. És a qui la jutge ha enviat el cas després d’haver tancat la instrucció i haver desestimat els recursos de forma del PP. En la interlocutòria en què confirma el processament dels populars, Freire -a qui el partit ha demanat recusar fins a dues vegades per enemistat manifesta- ratifica el seu criteri i assegura que va existir un “esborrat a consciència, amb ànim de destruir no només dels arxius existents, sinó qualsevol altra informació que hagués existit prèviament als discos durs”. Ara bé, matisa que el delicte que s’atribueix a la formació és per danys informàtics i no per encobriment, que només pot ser atribuït a persones físiques. El PP s’aferra a això per demanar que se’ls apliqui la doctrina Botín.

stats