Política 20/09/2017

Rajoy convoca Sánchez i Rivera a la Moncloa per evitar el trencament de la unitat dels "constitucionalistes"

El PP dona per desmantellat l'1-O i treu importància a les mobilitzacions: "Tot estava previst"

Dani Sánchez Ugart
3 min
El Congrés dona l’esquena a l’estratègia repressiva de Rajoy

MadridMariano Rajoy ha convocat d'urgència els líders del PSOE i Ciutadans a la Moncloa, davant dels últims esdeveniments a Catalunya. El president espanyol s'ha reunit amb Albert Rivera cap a les 12.30 h, i abans ho ha fet amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a les 10.30 h, després de la sessió de control. El president espanyol ja va trucar al líder de la formació taronja ahir al vespre. Rajoy intenta refer la unitat dels partits que anomena "constitucionalistes" després que ahir es desfés per la negativa del PSOE a votar una moció de Cs donant suport tancat a l'estratègia del govern espanyol i de l'estament judicial contra el referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, els socialistes estan ultimant una reacció a les detencions, i el malestar per les formes que ha triat l'Estat comença a agafar cos a les files socialistes, amb cada cop més veus que critiquen l'actuació de la fiscalia i també la dels jutges.

Fonts de la Moncloa han assegurat que Rajoy està "satisfet" amb el suport rebut dels dos líders, amb els quals continuarà coordinant la resposta a l'1-O. De moment, el secretari general socialista ha suspès la seva agenda internacional (tenia previst un viatge de partit al Canadà) per seguir de prop els esdeveniments.

Mentrestant, el PP considera desmantellat l'operatiu del referèndum de l'1 d'octubre després de l'operació policial a gran escala a diverses seus de la Generalitat d'aquest dimecres. Fonts del partit que dona suport al president espanyol han explicat que l'acció de la Guàrdia Civil, que ha acabat amb la detenció de diversos alts càrrecs del Govern, entra "dins del que estava previst". Les mateixes fonts han tret pit i han assegurat que amb això "tota" l'operativa de l'1-O queda desmantellada. "El referèndum no se celebrarà", ha manifestat la vicepresidenta de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, des de Terol.

Pel que fa a la reacció ciutadana, que ha donat lloc a concentracions a les portes dels edificis escorcollats, el PP també les donava per descomptades, i ha puntualitzat que esperen que no es "trenqui la convivència", un mantra que l'executiu de Mariano Rajoy repeteix des de fa dies, en al·lusió a una possible escalada de la violència a Catalunya.

Aquestes fonts han denunciat que "no s'han de confondre les mobilitzacions al carrer amb la democràcia", i han afirmat que les "masses d'assetjament" són "més pròpies de les dictadures", en referència a aquestes concentracions.

Pel que fa a la reacció del govern espanyol, Rajoy ha respost al matí a les preguntes de l'oposició sobre la seva gestió de l'oposició a Catalunya i ha defensat que les detencions s'han produït en el marc d'una operació "judicial". A més, ha instat les forces sobiranistes a una "rectificació" i que "compleixin la llei", perquè, segons ell, el que estan fent "no té precedents" i "l'Estat ha de reaccionar". Rajoy ha dit també que han "fet el que havien de fer" i el que era la seva "obligació" per mantenir l'estat de dret. També ha retret a Rufián que els partits sobiranistes es van "carregar la Constitució" al Parlament fa dues setmanes. "Estaven avisats, perquè el referèndum no es pot fer", ha advertit.

Crítiques dels partits bascos

El PNB sí que ha criticat la reacció de l'Estat, però ha evitat condicionar al final de la repressió el seu suport als pressupostos generals de l'Estat. Per la seva banda, Bildu ha demanat que se suspengui l'activitat del Parlament basc per l'"acció armada contra la democràcia a Catalunya".

stats